Китайският марсоход е открил следи от въздействието на вода върху

...
Китайският марсоход е открил следи от въздействието на вода върху
Коментари Харесай

Откриха следи от океан на повърхността на Марс

Китайският марсоход е разкрил следи от въздействието на вода върху повърхността на Червената планета, заяви ТАСС, базирайки се на Китайската национална галактическа администрация (CNSA), съобщи Българска телеграфна агенция.

Откритието, оповестено в отчет за работата на орбиталния уред " Тянвън-1 " и роувъра " Чжужун ", свидетелства, че в миналото там е имало океан.

" Китайските откриватели изцяло изследваха типичните форми на релефа в региона на кацане, в това число вдлъбнати конуси, ударни кратери и бразди, и откриха основна връзка сред образуването на хребета и водна интензивност ", се показва в отчета, показан от организация Синхуа.

С помощта на изображения от камерата и спектрални данни откривателите са разкрили водосъдържащи минерали в скали покрай мястото на кацане - доказателство, че още преди милиард години в региона е имало обилие от вода в течно положение, се споделя още в отчета.

Новите резултати свидетелстват за въздействието напразно и водата върху геоложката еволюция и измененията в околната среда на Марс. " Това безапелационно поддържа хипотезата, че марсианската низина Утопия в миналото е приютявала океан ", се твърди в отчета.

Орбиталният уред " Тянвън-1 " работи към този момент повече от 780 дни, а марсоходът " Чжужун " е минал 1921 метра по повърхността на Марс, оповестяват от Китайската национална галактическа администрация.

Сондата " Тянвън-1 " кацна на 15 май 2021 година на авансово определена площадка в обширната марсианска низина Утопия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР