Китайският президент Си неочаквано пропусна ключово събитие от БРИКС. Никой не казва защо

...
Китайският лидер Си Дзинпин във вторник неочаквано пропусна бизнес форум
Коментари Харесай

Китайският лидер Си Дзинпин във вторник неочаквано пропусна бизнес форум на икономическата група БРИКС в Южна Африка, като вместо това изпрати своя министър на търговията да произнесе пламенна реч от негово име, която заклейми хегемонията на САЩ.

Си, който пристигна в Йоханесбург в понеделник за годишната среща на върха на БРИКС на големите нововъзникващи икономики, трябваше да изнесе реч на нейния бизнес форум във вторник следобед заедно с лидери от Индия, Бразилия и Южна Африка.

Но китайският лидер не успя да се появи на събитието, без официално съобщение или обяснение от Пекин.

Вместо това подготвеното му изявление – изпъстрено с тънко завоалирани удари по адрес на Съединените щати, които се превърнаха в неизменна част от международните речи на Си – беше прочетено от китайския министър на търговията Ван Вентао.

В изявлението Си призова света да избягва сомнамбулизма „в бездната на нова студена война“.

Без да се споменават директно САЩ, в изявлението се казва, че „някоя страна, обсебена от запазването на своята хегемония, е направила всичко възможно да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни“.

„Който се развива бързо, става негов обект на ограничаване. Който го догонва, става негов обект на обструкция. Но това е безсмислено", добави той.

Си беше единственият лидер на БРИКС, който не присъства на бизнес форума. Дори руският президент Владимир Путин, който не можа да се присъедини лично към срещата поради международна заповед за арест заради бруталното му нахлуване в Украйна, произнесе забележки виртуално.

Изненадващото отсъствие на Си, отбелязано от журналисти на събитието, повдигна въпроси сред дългосрочните наблюдатели на китайската външна политика.

„Изключително необичайно е китайски лидер да се появи в страна, домакин на многостранна среща – особено такава, в която Китай е силно инвестиран, като БРИКС – и да не се появи на откриващото събитие“, каза Бони Глейзър, управляващ директор на Индо-тихоокеанската програма на German Marshall Fund.

Брайън Харт, сътрудник на China Power Project в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че отсъствието на Xi е „много необичайно“, добавяйки, че китайските лидери рядко излизат от сценария на значими събития като това.

„Изглежда, че нещо е дръпнало Си от срещата. Може да е бил здравословен инцидент или може би неотложен въпрос, който изисква вниманието му“, каза той. „Също така е възможно Си да пропусне събитието по някаква друга причина – може би в отговор на развитието на срещата на върха.“

Преди събитието Си се срещна с южноафриканския президент Сирил Рамафоса във вторник сутринта като част от държавното му посещение в страната. Вечерта Си присъства на вечеря, организирана от Рамафоса, заедно с лидерите на Бразилия и Индия, както и външния министър на Русия.

„Фактът, че Си пропусна речта си на тази среща, но се появи на други ангажименти преди и след тази, предполага, че е имало нещо остро, което го е отдръпнало по време на този прозорец. Но в този момент просто не знаем причината“, добави Харт.

Китайските държавни медии и дипломати не са предоставили никакво обяснение за неявяването на Си. Вместо това те „дори стигнаха дотам, че привидно се опитаха да прикрият отсъствието на Си“, каза Харт.

В репортаж за събитието от държавната новинарска агенция Синхуа не се споменава отсъствието на Си - или фактът, че речта му е произнесена от Уанг, министърът на търговията.

Хуа Чунинг, говорител на китайското външно министерство, написа в Туитър часове след събитието, че „Си произнесе реч на церемонията по закриването на Бизнес форума на BRICS 2023“, заедно със снимка, показваща препълнената конферентна зала.

Експерти казват, че Пекин вероятно никога няма да обясни защо Си не се е появил.

„(Китайската комунистическа партия) не се чувства длъжна да дава обяснения защо нейният външен министър е бил сменен или нейният висш лидер не се е появил на бизнес форума на БРИКС. Всичко може да бъде държавна тайна“, каза Глейзър от German Marshall Fund.

Миналия месец Китай внезапно отстрани Цин Ган от поста министър на външните работи на страната, след като той изчезна от публичното пространство в продължение на седмици. Не беше дадено обяснение за драматичния ход, при който Цин внезапно беше заменен от своя предшественик Ван И. Оттогава Цин не е бил чут публично.

Това разтърсване всъщност оказа влияние върху текущата среща на върха на БРИКС, отбеляза Харт от CSIS. Цин щеше да присъства на подготвителните срещи на БРИКС това лято, но по време на изчезването му на негово място беше изпратен негов заместник.

„Липсата на прозрачност в Пекин не е изненадваща. Когато става въпрос за въпроси, свързани с персонала или чувствителни въпроси, китайските служители строго ограничават потока от информация“, каза Харт.

„Аномалии като изчезването на Си са още едно напомняне, че Пекин може да бъде черна кутия.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР