Китайският износ победи мрачните прогнози за възстановяване през май, въпреки

...
Китайският износ победи мрачните прогнози за възстановяване през май, въпреки
Коментари Харесай

Китайският износ се увеличава въпреки търговската война

Китайският експорт победи мрачните прогнози за възобновяване през май, макар че вносът спадна повече от предстоящото с нажежаването на комерсиалната война със Съединени американски щати, демонстрират публични данни.
Взаимните нападки сред двете водещи международни стопански системи набъбна предишния месец, когато президентът Доналд Тръмп усили митата за китайски артикули за 200 милиарда $.
Китайският експорт към света отскочи с 1.1% през предишния месец, откакто се намали с 2.7% през април, съгласно данни на митниците. Анализатори предвидиха спад от 3,9%.
Вносът, обаче, спадна с 8,5% след повишение от 4,0% през април.
Търговският остатък набъбна до 41,7 милиарда $ през май спрямо 13,8 милиарда $ през предходния месец.
Търговските договаряния сред Съединените щати и Китай са в застой, до момента в който двете страни заплашват да наложат повече наказания една на друга.
Тръмп е присъединил в черния лист китайския телекомуникационен колос Хуауей и предизвести, че може да наложи мита за съвсем всички останали артикули от Китай на стойност над 300 милиарда $.
Пекин отговори на последното нарастване на митата на Тръмп, като усили от 1 юни данъците на американски артикули за 60 милиарда $.
Китай също приготвя собствен личен черен лист на " ненадеждни " компании и се допуска, че може да спре износа на редкоземни детайли - ключ към производството на доста високотехнологични артикули - в Съединени американски щати.
Очаква се Тръмп да се срещне с китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на месеца.
Министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин съобщи през вчерашния ден на срещата на финансовите министри на Г-20, че всяка евентуална договорка с Китай ще изчака срещата на двамата президенти по-късно този месец, само че Вашингтон е подготвен да наложи нови цени, в случай че договарянията се провалят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР