Китайският държавен съветник и външен министър Ван И се срещна

...
Китайският държавен съветник и външен министър Ван И се срещна
Коментари Харесай

Ван И и Лавров: Руско-китайските отношения държат на теста на времето и ситуацията

Китайският държавен консултант и външен министър Ван И се срещна с съветския външен министър Сергей Лавров в сряда в Тунси, източнокитайската провинция Анхуей, като акцентира продължаващите старания за подсилване на стратегическото партньорство на фона на рецесията в Украйна и други настоящи рецесии като Афганистан, които бяха засенчени като резултат.

Личната среща на Ван и Лавров се организира в коридорите на третата среща на външните министри на прилежащите на Афганистан страни, управлявана от самия Ван И. Външните министри на Пакистан, Иран, Русия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан или техни представители ще участват на срещата от сряда до четвъртък, заяви китайското външно министерство.

Личната среща е първата сред Ван и Лавров, откогато на 24 февруари стартира специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. Тя идва, до момента в който Съединени американски щати и някои западни страни разгласяват „ алтернативата “ на Пекин дали да се дистанцира от Москва поради Украйна или да се изправи против наказание и евентуални наказания от Вашингтон.

Въпреки това китайските специалисти споделиха, че позицията на Китай постоянно е поредна и уравновесена, когато се занимава с връзките с Русия и Съединени американски щати. Развитието на връзките Пекин-Москва не се дължи на блоков нрав, а на вътрешна основа на взаимни изгоди.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин сподели на брифинг за пресата в сряда, че Китай и Русия постоянно са били ангажирани да развиват двустранните връзки въз основа на правилата на несъюзничество, неконфронтация и ненасочване към която и да е трета страна.

Говорителят приветства засилените връзки като едно от „ без ограничавания за съдействието сред Китай и Русия, без ограничаване за нашия блян към мир и поддържане на сигурността и без ограничаване за нашето опълчване на хегемонията “.

Китай и Русия ще продължат да практикуват същински мултилатерализъм и ще предизвикват многополюсен свят и народна власт в интернационалните връзки, сподели представителят.

Според съветската медия ТАСС срещата сред двамата външни министри е протекла в " обичайно учредена на доверие и другарска атмосфера " и са разисквани редица въпроси, в това число настоящото положение на нещата в Афганистан, иранската нуклеарна стратегия и Корейския полуостров.

Позовавайки се на изказване на Русия, ТАСС сподели, че двамата са се съгласили Русия и Китай да продължат да укрепват стратегическото си партньорство и да засилят в допълнение външнополитическата съгласуваност, да засилят съдействието на двустранна линия, както и в разнообразни многостранни формати.

Ван уточни, че китайско-руските връзки са издържали на нови тествания от измененията в интернационалната конюнктура, поддържат вярната посока и показват солидна наклонност на развиване.

Желанието на двете страни за развиване на двустранните връзки стана още по-силно, както и увереността за поощряване на съдействието в разнообразни направления, сподели Ван.

Лавров сподели, че Русия е подготвена да работи с Китай за непрестанно подсилване на стратегическата съгласуваност на високо равнище и за задълбочаване на взаимноизгодното съдействие във всички области и за опълчване на хегемонизма.

Анализатори споделиха, че макар че Съединени американски щати и някои западни страни се пробват да употребяват рецесията в Украйна, с цел да забият чеп сред Китай и Русия, настройките, обрисувани на последната среща на министрите, демонстрират, че постоянните връзки сред Китай и Русия е малко евентуално да бъдат отслабени от Съединени американски щати и Запада, или от външни събития като рецесията в Украйна.

Само ден преди срещата Ван-Лавров съветските договарящи обявиха във вторник, че Русия ще понижи интервенциите покрай украинската столица Киев и северния град Чернигов след " основни " мирни договаряния в Истанбул, които бяха разказани като " най-значим прогрес ".

Според изказването на китайското външно министерство, Лавров е уведомил китайската страна за хода на мирните договаряния, заявявайки, че Русия е решена да понижи напрежението и ще продължи да води мирни договаряния с Украйна и да поддържа връзка с интернационалната общественост.

Ван сподели, че Китай поддържа напъните на Русия и Украйна за превъзмогване на компликациите и продължение на мирните договаряния, поддръжка за деескалация на обстановката допустимо най-скоро и поддръжка за напъните, положени от Русия и други страни за попречване на огромна филантропична рецесия.

Цуй Хен, помощник теоретичен помощник от Центъра за съветски проучвания към Източнокитайския педагогичен университет, сподели пред Global Times в сряда, че Китай в действителност е изиграл градивна роля в насърчаването на мирните договаряния, които не се отразяват необятно на Запад.

Китайски дипломати беседват с сътрудници от Русия и Украйна от ескалиращата рецесия в Украйна, като предизвикват двамата да седнат и да приказват за спокойно решение, като в същото време се опълчват на раздуването на пламъците от Запада и неумерените наказания против Москва, добави Цуй.

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава на 2 март да осъди Русия за нейната военна интервенция, като Китай се въздържа. Докато сееха раздори сред Китай и Русия, някои западни медии омаловажиха напъните на Китай за мир заради гласуването с въздържал се.

Въпреки спекулациите на Запад, че Китай е изправен пред риск от вторични наказания заради връзките си с Русия, специалисти споделят, че Китай и Русия няма да понижат съществуващото си съдействие заради риска от наказания, които няма да оказват помощ на Съединени американски щати да реализират стратегическите си цели, т.к. глобите неизбежно ще основат разделения в западния свят и ще имат противоположен резултат върху самите тях.

Китай и Русия построяват връзките си не тъй като Китай желае да се изправи против Запада, а тъй като съдействието и бизнесът сред съседите носят обилни изгоди и за двете страни, което е същността и основата на връзките, сподели Цуй.

" Китай и Русия не са ориентирани към трета страна. Връзката сред Китай и Русия не би трябвало да се пояснява неправилно от Запада като политическа поддръжка, а като такава, учредена на потребностите за развиване ", добави той.

Имаше чести срещи и връзки сред китайските и съветските външни министри през 2022 година Двамата организираха телефонен диалог на 24 февруари, когато размениха отзиви по въпроса за Украйна.

Ван се срещна с Лавров в Пекин на 3 февруари. На 10 януари двамата организираха телефонен диалог. Анализаторите споделиха, че той акцентира тясната съгласуваност и взаимното доверие сред Китай и Русия по съществени въпроси, както и зрелостта и стабилността на двустранните връзки.

Тъй като срещата Ван-Лавров се състоя в коридорите на министерска конференция, обвързвана с Афганистан, Ли Хайдонг, професор от Института за интернационалните връзки към Китайския университет по външни работи, има вяра, че съдействието сред Китай и Русия във връзка с Афганистан би трябвало да продължи напред.

Гарантирането, че напъните за възобновяване в Афганистан вървят по верния път и че рецесията в Украйна завърши, са две основни цели на актуалната дипломатическа съгласуваност сред Русия и Китай, като и двете са основни ходове, които не могат да бъдат прикрити от западни клюки, сподели Ли.

Въпреки че се чака да се организира и разширена среща на механизма за съвещания Китай-САЩ-Русия по афганистанския въпрос, анализатори споделят, че присъединяване на Лавров в конференцията, обвързвана с Афганистан, отразява, че методът на справяне с проблемите, свързани с Афганистан, се трансформира и става доминирани от районни страни със съответните ползи.

Съседните страни и Афганистан са в общественост на споделено бъдеще, сподели Куи.

„ Стабилността на Афганистан е директно обвързвана със сигурността и стабилността на неговите съседи, тъй че тези страни имат огромно възприятие за отговорност и са подготвени да влагат в това ", добави той.

Засега Съединени американски щати значително възприеха „ метод на изхвърляне “ в Афганистан, което значи, че няма доста място за съдействие сред Китай, Съединени американски щати и Русия. Така че в бъдеще възобновяване на Афганистан разчита на съдействие сред Китай, Русия, Иран и други районни страни, сподели Цуй.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР