Китайските власти засилват контрола върху Народната банка на Китай (Централната

...
Китайските власти засилват контрола върху Народната банка на Китай (Централната
Коментари Харесай

Китайските власти засилват контрола над Централната банка, заради казуса с Evergrande

Китайските управляващи ускоряват контрола върху Народната банка на Китай (Централната банка на страната), която, въпреки че в никакъв случай не е била политически самостоятелна, има специфичен статут, написа The Wall Street Journal.

По-рано тази седмица Централната банка, под натиска на държавното управление, пристъпи към намаление на нормата на наложителните запаси на банките, макар че малко преди този момент даваше да се разбере, че не възнамерява да смекчи политиката си.

Централната банка (ЦБ) е сред 25-те държавни финансови институции в Китай, в които китайските управляващи започнаха инспекции тази есен.

През последните няколко седмици, инспектори от Китайската комунистическа партия пристигнаха в централата на ЦБ в Пекин, задавайки въпроси на чиновниците и проверявайки документи. Според източници на WSJ, главното обръщение на инспекторите е, че Пекин не разрешава диалози за независимостта на Централната банка и тя, сходно на другите ведомства, е подчинена на партията.

Китайската централна банка ръководи най-голямата финансова система в света и макар че й е належащо утвърждение от държавното управление за взимане на най-важните решения, като да вземем за пример равнището на главния лихвен %, ЦБ работи в продължение на доста години, с цел да завоюва доверието на вложителите както в страната, по този начин и отвън нея, защото китайските финансови пазари стават все по-зрели и тяхното въздействие в света нараства.

Проверките на ЦБ и на други финансови институции в страната, инициирани от представители на комунистическата партия, целят да оценят дали те не са станали прекомерно " отзивчиви " с частните компании. В случая с Централната банка, се преценя дали регулаторът не е пренебрегнал рисковете, подбудени от проблемите на някои огромни частни компании, в това число Ant Group и China.

Факт е, че ЦБ на Китай приветства стягането на контрола върху фирмите от сферата на недвижимите парцели, защото в продължение на доста години самата тя заявява нуждата от съблюдаване на финансова дисциплинираност, смятайки, че облекчаването на кредитната политика ускорява спекулативните " балони ".

През октомври, без значение от заплахата от оповестяване на несъстоятелност на Evergrande и други китайски строителни компании, ръководителят на отдела за парично-кредитна политика на ЦБ съобщи, че смята предлагането и търсенето на ликвидност във финансовата система на КНР за уравновесени. Неговите думи бяха възприети от вложителите като сигнал, че Централната банка не има намерение да понижава нормата на наложителните запаси на банките.
 Китайската Evergrande още веднъж е на ръба на банкрута
Китайската Evergrande още веднъж е на ръба на банкрута

Компанията за недвижими парцели има краен период за погасяване на задълженията, само че надали ще го извърши

Няколко седмици по-късно обаче, държавното управление на КНР стигна до заключението, че е належащо да се вземат ограничения за облекчение на рецесията в областта на недвижимите парцели, която рецесия към този момент стартира да се отразява отрицателно на интензивността както в областта на услугите, по този начин и в промишления бранш.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР