Китайските политици и военни експерти са обезпокоени от това, че

...
Китайските политици и военни експерти са обезпокоени от това, че
Коментари Харесай

Китай се опасява, че ИИ в надпреварата във въоръжаването ще доведе до глобална война

Китайските политици и военни специалисти са обезпокоени от това, че консолидираното на изкуствен интелект във военната техника може инцидентно да докара до война сред двете страни. Според новия доклад, оповестен от Центъра за нова американска сигурност (CNAS), китайските управляващи все по-често преглеждат конкуренцията във въоръжаването с потреблението на ИИ като опасност за световния мир. Според тази теза, интернационалните правила, определящи взаимоотношенията на страните в тази област са към този момент остарели. А това може да докара до спор.

Научният помощник на CNAS Грегъри Алън показва като образец евентуален сюжет за непреднамерена ескалация на спора при потреблението на дронове. През последните години ръководството на безпилотните апарати с разнообразни размери става все по-роботизирано. Американските дронове да вземем за пример, могат да независимо да правят по-опростени задания, като кръжене към задачата. Но Китай желае по-голяма самостоятелност за безпилотните апарати, в това число атакуване и нанасяне на удари. Пример за това е дронът Blowfish A2, който Китай предлага на интернационалния пазар и който се популяризира като безпилотен уред, кадърен независимо да прави удари против военни цели.

Дроновете се ръководят най-вече отдалечено и военните не се церемонят изключително с тях. Тези апарати бързо се смъкват, тъй като не са застрашени човешки животи. Но тук няма никакви правила и не се знае по какъв начин да се интерпретира държанието на отсрещната страна. Рискът нараства, когато тази техника получи разширена автономност. Ако роботизираният дрон стартира да дава предупредителни изстрели, то това може да бъде счетено за експанзия, подхваната от ръководещия безпилотната машина човек. Държавите от целия свят би трябвало да изготвят нормите и разпоредбите за водене на въоръжени спорове с потреблението на роботизирани безпилотни апарати.

The Verge заяви, че китайските публични лица признават, че Китай и Съединени американски щати са единствените две огромни страни, интензивно разрастващи изкуствения разсъдък. И двете страни имат мощни финансови и софтуерни благоприятни условия, нужни за усъвършенстването на новите технологии. Всичко това внезапно покачва вероятността от непредвиденото пораждане на боен спор.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР