Китайските инвеститори започнаха да се отказват от инвестиции в развитието

...
Китайските инвеститори започнаха да се отказват от инвестиции в развитието
Коментари Харесай

Китайските инвестиции си тръгват от САЩ и Европа - къде отиват

Китайските вложители започнаха да се отхвърлят от вложения в развиването на произвеждане, а също и в недвижими парцели в Европа и Съединени американски щати. Вместо това, предприемачи от Китай започнаха да вършат повече вложения в други райони в света, написа The ​​Wall Street Journal (WSJ), базирайки се на данни от Американския институт за предприемачество.

Компании от Китай към този момент влагат преди всичко в предприятия в Югоизточна Азия, рудодобивни и енергийни планове в Азия , Близкия изток и Южна Америка, с цел да укрепят позициите си и да си обезпечат достъп до сериозно значими естествени запаси.

Китайските пари бягат от Запада, главно поради враждебността към китайския капитал и геополитическото напрежение в връзките със Съединени американски щати и техните съдружници, които взеха решение да се оправят без китайски вложения от съображения в областта на националната сигурност.
 Международни вложители всеобщо се избавят от китайските финансови активи
Международни вложители всеобщо се избавят от китайските финансови активи

Защо вложения в Китай станаха рискови

" Като цяло способността на Китай да насочва вложения към задгранични напреднали стопански системи понижава ", разяснява Луис Кюис, основен икономист на S&P Global Ratings за Азиатско-Тихоокеанския район. Според него, малко евентуално е задграничните капиталови потоци на Китай да се усилят доста през идващите три до пет години.

Същевременно, без китайските вложения светът ще се лиши от един от обичайните си мотори за стопански напредък . Изтичането на вложения може да докара до загуба на работни места в някои страни и да понижи размера на капитала, който бизнесмените могат да употребяват.

По думите на Дерек Скисерс, старши помощник в Американския институт за предприемачество, на Съединени американски щати би могло да им липсват ненапълно китайските капитали, само че тяхното отдръпване ще бъде най-болезнено за страни като Австралия, Канада и Унгария.
 5 трендове в света, които могат да трансформират коренно капиталовите настройки
5 трендове в света, които могат да трансформират коренно капиталовите настройки

Една от тях е изкуственият разсъдък, считат от най-големия в света фонд управител на финансови актови BlackRock

По данни на Организация на обединените нации, за 2022 година вложенията на Китай в други страни са намалели до към 147 милиарда $ , което е спад от 18% на годишна база.

Припомня се, че размерът на вложенията на Китай в западните стопански системи през 2016 година доближи общо 196 милиарда $, защото Пекин тогава интензивно насърчаваше локалните компании да влагат в чужбина, с цел да оказват помощ за разширение на икономическото въздействие на страната.
 Най-конкурентоспособните стопански страни в света
Най-конкурентоспособните стопански страни в света

Начело в класацията не са огромни държави
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР