Китайски самолетоносач и американски ескадрен миноносец преминаха днес през Тайванския

...
Китайски самолетоносач и американски ескадрен миноносец преминаха днес през Тайванския
Коментари Харесай

През Тайванския проток преминаха военни кораби на САЩ и Китай

Китайски самолетоносач и американски ескадрен миноносец минаха през днешния ден през Тайванския пролив, който отделя острова от континентален Китай, съобщи Франс прес, като цитира изказвания на министерствата на защитата на Съединени американски щати и Тайван, направени преди днешния диалог сред американския президент, Джо Байдън, и китайския му сътрудник, Си Цзинпин.

Тайванското министерство удостовери, че китайският самолетоносач " Шандун " е минал през протока. " Подчертаваме, че сме предизвестени и следим всички самолетоносачи и кораби на Китайската народноосвободителна войска, преминаващи през региона на Тайванския пролив ", се споделя в малко изказване.

Министерството на защитата на Съединени американски щати удостовери, че американски ескадрен миноносец е минал през протока.

По-рано Ройтерс заяви, че американският ескадрен миноносец " Ралф Джонсън ", въоръжен със самонасочващи се ракети, е следил самолетоносача по време на най-малко част от маршрута.

Тайванският пролив е изключително сензитивен регион. Пекин счита самостоятелния остров с демократично ръководство за своя провинция и е изразявал желание да го причисли някой ден към своята територия, без да изключва използването на мощ.

Съединени американски щати са главен съдружник на Тайван. Вашингтон счита протока за интернационално морско пространство и е изпращал свои бойни кораби, с цел да организират интервенции по отбрана на " свободата на мореплаването ", отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР