Китайски разузнавач беше осъден вчера в САЩ на 20 години

...
Китайски разузнавач беше осъден вчера в САЩ на 20 години
Коментари Харесай

Китаец беше осъден в САЩ на 20 години затвор за икономически шпионаж

Китайски шпионин беше наказан през вчерашния ден в Съединени американски щати на 20 години затвор за опит да открадне технологии от американски и френски авиокосмически компании, заяви американското министерство на правораздаването, представено от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

През ноември 2021 година Сю Янджун беше приет за отговорен, че от 2013 година, действайки в интерес на Китай, се е опитвал да получи информация за няколко авиокосмически компании, в това число американската " Дженерал електрик авиейшън " и френската " Сафран ", които са си сътрудничели в създаването на мотор.

Твърди се, че сътрудникът на китайското министерство на държавната сигурност е установявал контакт с специалисти, наети от тези компании, и ги е водел в Китай под предлог за присъединяване в научни конференции, като е плащал пътуването им.

Арестуван през 2018 година в Белгия, той евентуално е бил притеглен там като част от контраразузнавателна интервенция, мислейки, че се среща със чиновник на американската компания. Същата година е бил екстрадиран в Съединени американски щати.

" Сю се е насочил към американски авиационни компании, набирал е чиновници, които да пътуват до Китай, и е претендирал от тях информация за благосъстоятелност, всичко това от името на държавното управление на Китайската национална република ", се споделя в изказване на министерството на правораздаването. " Това дело е явен сигнал, че ще подведем под отговорност всеки, който се пробва да открадне търговски секрети на Съединени американски щати ", добави прокурорът Кенет Паркър.

Днес Китай съобщи, че обвиняванията на Съединени американски щати са " изцяло несъстоятелни ". " Настояваме Съединените щати да се отнесат към този случай заслужено и в сходство със закона и да подсигуряват законните права и ползи на този китайски жител ", съобщи на постоянен брифинг Мао Нин, представител на китайското външно министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР