Китайски инженери положиха основите на супердълбок сондаж, който ще проникне

...
Китайски инженери положиха основите на супердълбок сондаж, който ще проникне
Коментари Харесай

Китай пробива супердълбоки сондажи под земята в търсене на природни ресурси

Китайски инженери поставиха основите на супердълбок сондаж, който ще проникне надълбоко в земната кора.

Мащабният план е израз на упоритостите на страната да ускори търсенето на естествени запаси, скрити на десетки хиляди метри подземен, оповестява CNN.

Според държавната осведомителна организация Синхуа сондажът ще доближи 10 520 метра във вътрешността в земята в басейна Съчуан, Югозападен Китай.  Районът е съществена зона за рандеман на газ и инженерите чакат там да открият ресурси, се показва в отчета към плана.

Само преди няколко седмици Китай стартира да пробива различен супердълбок сондаж, който се планува да се простира още по-навътре в земята с дълбочина от 11 100 м. Този план се намира в Таримския басейн в северозападния самостоятелен регион Синдзян, добавя CNN.

Ако бъдат приключени, тези два сондажа ще бъдат измежду най-дълбоките в света, направени от индивида.

В момента този връх принадлежи на несъществуващия към този момент Колски свръхдълбок сондаж в Северозападна Русия – теоретичен план от руската ера, който лишава 20 години и доближава до 12 262 метра.

И двете компании, участващи в сондажите в Китай, са огромни държавни петролни конгломерати.

Според организация Синхуа най-новият план в басейна на Съчуан се ръководи от PetroChina Southwest Oil and Gasfield Co, дъщерно сдружение на Китайската национална петролна корпорация, една от най-големите държавни енергийни компании в Китай.

Чен Лили, заместник-главен инженер на PetroChina Southwest Oil, съобщи пред държавната осведомителна организация, че чакат редица " провокации от международна класа ", които да бъдат преодолени по време на сондирането.

Представяйки по-рано плана в Синдзян, Синхуа го назова " телескоп " в най-дълбокия завършек на земята, като неговата 2000-тонна структура има за задача да проникне допълнително от 10 континентални пласта.

В отчета се споделя, че сондажната апаратура може да издържи на 200 градуса по Целзий и сили, 1700 пъти по-големи от тези на атмосферното налягане.

През май Sinopec Corp заяви, че е разкрила обилни потоци от петрол и газ в изследователски сондаж в Таримския басейн на дълбочина 8 591 метра под повърхността, заяви Reuters.

Дълбоките сондажи разрешават на учените да схванат повече за това по какъв начин се е формирала Земята, защото земната кора е като геоложка последователност на образуването на света.

Но с изключение на научните цели, има и мощни търговски тласъци за тази комплицирана активност – да се употребяват евентуално преференциални енергийни запаси, заровени надълбоко подземен, отбелязва CNN и добавя, че Китай, втората по величина стопанска система в света, е и най-големият замърсител с въглероден диоксид в света и има големи енергийни потребности.

По-рано китайският водач Си Дзинпин разгласи бъдещата енергийна сигурност за приоритет на националната сигурност. Същевременно, страната се трансформира в международен водач във възобновимата сила. Според скорошен отчет, тя е на път да удвои потенциала си за вятърна и слънчева сила и да реализира задачите си за чиста сила до 2030 година пет години по-рано.

Китай обаче е и най-големият производител в света на замърсяване, което нагрява планетата, и усилва производството на въглища. Съединени американски щати са вторият максимален замърсител с въглероден диоксид.

Тази седмица американският делегат по въпросите на климата Джон Кери се срещна с китайски публични лица в Пекин и прикани за по-бързи дейности за справяне с климатичната рецесия, отбелязва CNN. Президентът Си Дзинпин обаче не се срещна с Кери.

По същото време той съобщи на национална конференция за опазването на околната среда, че задължението на Китай към двойните цели за понижаване на въглеродните излъчвания - реализиране на въглероден пик до 2030 година и въглеродна индиферентност до 2060 година, е " хладнокръвен ".

" Но пътят, методът, темпото и интензивността за реализиране на тази цел би трябвало да бъдат избрани от нас самите и в никакъв случай няма да бъдат повлияни от други ", безапелационен е китайският водач.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР