Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския

...
Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския
Коментари Харесай

ПОСРЕЩАНЕ НА ГОДИНАТА НА ЖЪЛТОТО ЗЕМНО КУЧЕ В ЛОНДОН

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства обичайно стартират на първия ден от месеца и не престават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, с цел да се приготвят за обилните тържества по случай Чун Дзие.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, с цел да отпразнуват Чун Дзие. Дванадесет животни пристигнали на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го уважили.

След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на несъмнено животно, да има някои от чертите на неговия темперамент.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени облекла и украсяват домовете си със стихове, изписани върху алена хартия. На децата се дават „ щастливи пари “, в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който съгласно китайските вярвания прогонва неприятния шанс. Фойерверките по случай Чун Дзие се приготвят в сходство с античните традиции. Преди доста години китайците палели бамбукови пръчки, тъй като вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.

Как посрещнаха в Лондон преди няколко дни Китайската Нова година, можем да разберем от Йорданка Маринова , която особено ни изпрати фотоси от честванията. 

             Снимки: Лидия Захариева и Ивайло Диманов

Тези забавни фотоси ни бях общително предоставени от  Йорданка Маринова  – създател на „ Кралицата на краставиците “ – покъртителен разказ за живота и ориста на пет генерации български дами от Освобождението до наши дни. Книгата можете елементарно да закупите тук:  smartreading.bg

Още забавни истории от  Йорданска Маринова  можете да прочетете на персоналния й блог: vitoshaword.com

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР