Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) запазва инвестиционния си интерес към

...
Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) запазва инвестиционния си интерес към
Коментари Харесай

Китайска корпорация потвърди интереса си да строи "Белене"

Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) резервира капиталовия си интерес към плана АЕЦ " Белене ", заяви пресцентърът на Министерството на енергетиката след днешната среща в София на представители на компанията с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. От българска страна е било очебийно, че в случай че планът се осъществя, това ще стане посредством конкурс за избор на стратегически вложител. " Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия ", е декларирал вицепремиерът Дончев.

Народното събрание сложи на държавното управление период до края на юни да проучва дали има смисъл продължаването на плана, за който България има създадено и платено съоръжение и да предложи разновидности по какъв начин то да се употребява. През март по време на парламентарния надзор Петкова беше съобщила, че месец по-рано CNNC с писмо е декларирала интереса си към плана, а Европейската капиталова банка посочила подготвеност за финансиране.

Не днешната среща китайската страна е била осведомена, че доставеното от " Атомстройекспорт " съоръжение се съхранява според инструкциите на заводите - производители.
Представителите на CNNC са удостоверили желанието си да вземат участие при възможното осъществяване на процедура за избор на вложител, осведоми пресцентърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР