Китайската комунистическа партия прие историческа резолюция, с която затвърди статута

...
Китайската комунистическа партия прие историческа резолюция, с която затвърди статута
Коментари Харесай

Историческа резолюция нареди Си Дзинпин до Мао и го циментира на власт

Китайската комунистическа партия одобри " историческа резолюция ", с която затвърди статута на Си Дзинпин в политическата история на Китай.

Документът, представляващ резюме на стогодишната история на партията, преглежда нейните основни достижения и бъдещи насоки. Той е едвам третият по рода си от основаването на ККП - първият е признат от Мао Дзедун през 1945 година, а вторият - от Дън Сяопин през 1981 година, прецизира BBC.

Резолюцията беше утвърдена в четвъртък на шестата пленарна сесия, едно от най-важните политически събития в Китай. Тя има за цел да утвърди Си Дзинпин като равнопоставен на създателя на партията Мао и наследника му Дън. Някои анализатори виждат в нея и следващия опит на Си да върне в страната култа към личността.

Четиридневното съвещание при закрити врата събра повече от 370 членове на 19-ия Централен комитет на партията - висшето управление на Поднебесната империя. Това е последната огромна среща на партийните водачи преди националния конгрес следващата година, на който се чака да се кандидатира за исторически трети мандат като президент. През 2018 година Китай отстрани ограничаването за два президентски мандата, което на процедура му разрешава да остане на власт доживот.
 Си Дзинпин против напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския район
Си Дзинпин против напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския район

Икономическото възобновяване е най-неотложната задача, както и цялостната Covid имунизация във всички страни

И Дън Сяопин, и Мао Дзедун са употребявали предходните резолюции като метод да скъсат с предишното.

Първата, призната на партиен пленум през 1945 година, оказва помощ на Мао да укрепи водачеството си и да има цялостна власт , когато афишира основаването на Китайската национална република през 1949 година

Дън инициира втората резолюция през 1981 година и в нея подлага на критика " грешките " на Мао по време на Културната гражданска война от 1966 до 1976 година, довела до гибелта на милиони хора. Също по този начин слага основите на икономическите промени в Китай.

В своята резолюция обаче Си Дзинпин се стреми най-много да подчертае приемствеността , тъй като - нещо, което надали някой е можел да си показа единствено преди няколко десетилетия.
 US консултант: Съперничеството с Китай не би трябвало да провокира нова Студена война
US консултант: Съперничеството с Китай не би трябвало да провокира нова Студена война

Джейк Съливан се опита да омаловажи опасенията за конфликт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР