Китайската комунистическа партия прие историческа резолюция, с която увековечи ролята

...
Китайската комунистическа партия прие историческа резолюция, с която увековечи ролята
Коментари Харесай

Китай направи още една крачка към приравняването на Си Цзинпин с Мао и Дън

Китайската комунистическа партия одобри " историческа резолюция ", с която увековечи ролята на президента Си Цзинпин в политическата история, Би Би Си.

Британската социална медия цитира специалисти, съгласно които днешният ход стяга хватката на Си върху властта и прибавя още един инструмент в напъните му да се задържи на власт, с изключение на да покаже силата, която има в партията. Преди него Ху Цзинтао и Дзян Дзъмин в никакъв случай не съсредоточаваха толкоз доста власт.

Документът, който обобщава стогодишната история на Китайската комунистическа партия, разисква съществени достижения и бъдещи насоки и е едвам третият сходен признат от основаването на партията. Първият е на Мао Цзедун и е от 1945 година, вторият - на Дън Сяопин, от 1981-ва.

Си става третият водач на Китай, издал такава резолюция. Би Би Си отбелязва, че съгласно някои наблюдаващи това е следващият опит на президента да загърби десетилетията на децентрализация на Китай при предходни водачи, почнала по време на Дън - знак съгласно някои, че Китай може да се върне на стадия на фетиш към личността.

Решението бе взето на съвещание на стотици високопоставени членове на партията - последното им огромно събиране преди националния конгрес следващата година, където Си се чака да изиска невиждан трети мандат отпред на партията. През 2018 година Китай се отхвърли от ограничаването за президента да има два мандата и вместо това отвори опция за пожизнено президентство.

Досега резолюцииите, прокарани от Мао и Дън, са се разглеждали като средство да се означи смяна в Китай, да се скъса с предишното, само че тази на Си приказва по-скоро за последователност в политиката от последните години на стягане на контрола, считат специалисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР