Китайската компания Dongfeng Motor Group Co. води ранни преговори с

...
Китайската компания Dongfeng Motor Group Co. води ранни преговори с
Коментари Харесай

Пореден китайски играч има апетит за собствено производство в Европа

Китайската компания Dongfeng Motor Group Co. води ранни договаряния с италианското държавно управление за произвеждане на коли в страната. Идеята е да построи цех, от който да изкарва по над 100 000 коли годишно, с цел да подкрепи интернационалния си бизнес.

Новината от тази седмица е следващият сигнал за упоритостите на китайските производители на коли. След като превзеха вътрешния си и районния пазар, те все по-смело гледат на запад. Конкурентът на Tesla – BYD, да вземем за пример има проект за произвеждане в Унгария, откъдето да си отвори вратите към Стария континент.

Що се отнася до Dongfeng, нейните ползи наподобява намират пресечна точка с тези на Италия. Компанията, която е сътрудник на производителя на Fiat – Stellantis NV, стартира договаряния с Рим в миг, когато страната се пробва да притегли различен авто производител в страната, откакто се сблъска с проектите на самата Stellantis да редуцира работни места и да реорганизира активността си към обекти с по-ниски разноски.

Италия е един от най-големите автомобилни пазари в Европа и за китайския производител на коли съществуването на локално произвеждане значи, че може да доставя всички останали страни в региона “, сподели Цян Сие, началник на европейските интервенции на компанията, представен от Bloomberg.

По думите му диалозите с Рим не престават, а държавното управление обмисля да предложи на Dongfeng разнообразни разновидности за индустриални площадки през идващите няколко седмици.

Подготвяната инвестиция може да докара до по-дълбоки разтърсвания. Главният изпълнителен шеф на Stellantis Карлос Таварес по-рано този месец предизвести, че ще би трябвало да вземе „ непопулярни решения “, в случай че китайски производител на електрически транспортни средства се откри в Италия.

Dongfeng Motor, който като се изключи че създава в Китай коли Peugeot и Citroen с марката Stellantis, си партнира и с Honda и Nissan, е подложен на напън вкъщи, където търсенето на бензинови коли понижава. След като през 2017 година доближиха своя връх от 2.83 млн. доставки, продажбите на Dongfeng спаднаха до 1.72 млн. през предходната година, което съставлява спад от 38%.

„ В Италия можете да се възползвате от мощното завещание, което страната има в автомобилната промишленост “, разяснява Сие. Той добави, че макар че Dongfeng „ мощно “ има вяра в електрическото бъдеще, към този момент за Италия автомобилният производител ще би трябвало да се концентрира върху хибридните коли. 

Италия изостава от останалите европейски страни във връзка с въвеждането на електрически транспортни средства. Миналата година колите, задвижвани с акумулатори, са представлявали към 4% от продажбите, което е много по-малко от междинното европейско равнище от съвсем 15%, съгласно консултантската компания AlixPartners.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР