Китайската информационна агенция Синхуа оповести, че както стационарният спускаем апарат

...
Китайската информационна агенция Синхуа оповести, че както стационарният спускаем апарат
Коментари Харесай

Китайският спускаем апарат Чанг-e 4 и луноходът възобновиха работа след продължителната лунна нощ

Китайската осведомителна организация Синхуа оповести, че както стационарният спускаем уред “Чанг’e 4 ”, по този начин и луноходът “Юту 2 ” са се “събудили ” сполучливо след приключването на лунната нощ. Напомням на читателите, че един лунен ден е равностоен на 14 земни денонощия. Една нощ – също. Това значи, че китайската инсталация трябваше да прекара близо две седмици в цялостен мрак.

През това време температурите паднаха значително. Учените рапортуват, че измерените стойности през лунната нощ са достигнали до -190 °C. Това са първите данни за температурните характерности, получени на противоположната страна на Луната.

“Съгласно измерванията на “Чанг’e 4 ”, температурите в повърхностите елементи на лунната почва са по-ниски спрямо измерванията, получени от американските задачи “Аполо ”, които са кацнали откъм забележимата страна на Луната ”, оповестява Чжан Хе, изпълнителен шеф на задача “Чанг’e 4 ” от Китайската академия по галактически технологии. Ученият счита, че разликите се дължат на другия състав на почвата от противоположната страна.

Днес чакаме американската галактическа задача “Лунър Риконисънс Орбитър ” да прелети над китайския спускаем уред и луноход и да ги снима. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР