Китайската икономика се разшири с цели 8,1% през 2021 г.

...
Китайската икономика се разшири с цели 8,1% през 2021 г.
Коментари Харесай

Ръст на китайската икономика с 8,1% през 2021 г., но забавяне на растежа в края на годината до 4%



Китайската стопанска система се разшири с цели 8,1% през 2021 година с помощта на мощния експорт, само че растежът продължи да се забавя в края на отминалата година до 4% поради едва ползване на фона на серията огнища на коронавирусния вид Омикрон и въвежданите поради тях локдауни в редица елементи на страната.

Брутният вътрешен артикул на Китай набъбна през 2021 година с 8,1% след слабия напредък с 2,2% през 2020 година (заради зародилата тогава коронавирусна криза),  до момента в който държавните прогнози бяха за по-слаба агресия от " над 6 на 100 ", демонстрират данни на Националното статистическо бюро на втората по мощ международна стопанска система, оповестени в понеделник.

В същото време обаче експанзията на китайската стопанска система продължи да се забавя в края на миналата година, въпреки и по-сдържано от предстоящото, като в границите на четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт се увеличи с 4% на годишна база след напредък с 4,9% през третото тримесечие и упования за по-рязко намаляване на растежа до 3,6 на 100.

Растежът през интервала октомври - декември 2021 година доближи най-слабо движение от година и половина насам (от второто тримесечие на 2020 г.), защото втората по величина стопанска система в света изпитва проблеми с бързо охлаждащия се заможен бранш, както и със спорадични огнища на Covid-19, които могат да нанесат удар върху промишленото произвеждане и веригите на доставки.

Няколко китайски града бяха в положение на нараснала подготвеност преди идните имунизационни пътувания за Лунната Нова година, защото разновидността Омикрон доближи повече области, в това число столицата Пекин.

Индустриалното произвеждане набъбна през декември с 4,3% годишно след покачване с 3,8% през ноември, само че продажбите на дребно се покачиха с едвам 1,7% след напредък с 3,7% месец по-рано.

Сигналите за закъснение на икономическия напредък накараха Китайската централна банка да намали изненадващо разноските по своите средносрочни заеми за първи път от април 2020 година, което кара някои анализатори да чакат по-нататъшна стимулираща парична и лихвена политика през тази година, с цел да се защищити от възходящия риск от несъблюдение на разработчиците.

Китайската национална банка съобщи, че намалява лихвения % по едногодишни заеми за средносрочно кредитиране (MLF) на стойност 700 милиарда юана на някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,85% (от 2,95%), както и 7-дневната реверсивна репо рента до 2,10% от 2,20%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР