Китайската икономика отново е изпаднала в дефлация през октомври, обяви

...
Китайската икономика отново е изпаднала в дефлация през октомври, обяви
Коментари Харесай

Китайската икономика отново е в дефлация

Китайската стопанска система още веднъж е изпаднала в дефлация през октомври, разгласи Националното статистическо бюро. Индексът на потребителските цени (CPI) се е намалил с 0.2% на годишна база през предишния месец, като спадът надвиши прогнозата от 0.1% от изследване измежду анализатори на Reuters.

Макар питателните артикули да са главният мотор на намаляващите цени, даже главната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, се намали до 0.6% през октомври по отношение на 0.8% през септември.

Един от най-внимателно следените индикатори е този на индустриалните цени, като те падат за 13-и следващ месец. За октомври се отича понижаване с 2.6% на годишна база против плануван спад с 2.7% от икономистите. През септември понижението беше 2.5%. Този спад " отразява несигурността към стабилността на възобновяване на Китай ", отбелязва в отчет икономистът от HSBC Greater China Ерин Син.
Реклама
Износът също се свива с 6.4% в доларово изражение през октомври в съпоставяне със същия интервал на миналата година, като това е шести следващ месец на спад. Прогнозите предвиждаха доста по-малко намаляване от 3%. Пекин отхвърля рисковете Властите в Пекин неведнъж омаловажават рисковете, като те имат вяра, че по-сериозна държавна интервенция би осигурила нужната поддръжка на стопанската система. " Няма дефлация в Китай и няма да има дефлация в бъдеще ", сподели чиновник на статистическото бюро през август, представен от Reuters.

Правителството на президента Си Цзинпин ускорява ограниченията за поддръжка на по-широката стопанска система, като най-голямата самодейност е издаване на държавни облигации за 137 милиарда $. По този метод локалните държавни управления имат опцията да " заредят " авансово част от своите квоти за облигации за 2024 година Проблемите не си отиват Въпреки това индикациите, че процесът ще продължи да се задълбочава, са обилни. Главният мотор за предишния месец беше продължаващият спад на цените на свинското месо, които се намалиха с 30.1%. През септември беше регистриран спад с 22%, като упованията са цената да понижава и през ноември.

Цените на месото в Китай, който е и най-големият производител и консуматор на свинско месо в света, следват цикли на взрив и спад, като свръхпредлагането води до огромни намаления на цените и предизвиква неустойчивост на CPI. Goldman Sachs сподели в анализаторска записка, че главната инфлация в Китай би трябвало да се увеличи последователно през идващите месеци, макар че " непрекъснатата дефлация на цените на свинското месо евентуално ще забави темпото ".

Освен това страната се бори с неравномерно икономическо възобновяване, което е породено от сериозните проблеми на пазара на недвижими парцели и нарасналото отвращение измежду някои компании и консуматори да влагат или харчат. Комбинирано с индикаторите за индустриалната активност и индустриалните цени, постигането на държавната цел за растеж на Брутният вътрешен продукт с 5% наподобява като все по-трудна задача.
Реклама
Въпреки това необятните упования са, че растежът ще бъде в порядъка на 5%. Такава прогноза предходната седмица направи и Международният валутен фонд, който увеличи упованията си за растежа на Брутният вътрешен продукт до 5.4%. Според фонда това се дължи на по-силната поддръжка от централната банка, която облекчава паричната си политика и рестриктивните мерки върху покупките на парцели и ипотеките, с цел да се опита да стабилизира имотния пазар.

" Очакваме стопанската система на Китай да нарасне с 5% през 2023 година - в сходство с задачата, сложена от управляващите, последвано от растеж с 4% през 2024 и 2025 година ", оповестиха от Moody`s в четвъртък. " Въпреки това ние виждаме опасности за понижаване на наклонността за напредък на Китай заради структурни фактори ", прибавят от рейтинговата организация.
Свързани публикации Германия готви повече дотации за промишлеността 31 октомври 2023, 09:27 Сливането на Broadcom и VMWare за 69 милиарда $ се отсрочва поради закъснение на утвърждение от Китай 31 октомври 2023, 07:57 Германската тактика за понижаване на зависимостта от Китай 23 октомври 2023, 09:07 Китайският строителен бизнесмен Country Garden пропусна заплащане по доларови облигации 21 октомври 2023, 10:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР