Китайската частна космическа индустрия е една стъпка по-близо до това

...
Китайската частна космическа индустрия е една стъпка по-близо до това
Коментари Харесай

Успех: китайската компания ЛинкСпейс изстреля ракета на пробен атмосферен полет и я върна на Земята!

Китайската частна галактическа промишленост е една стъпка по-близо до това да се снабди с възвръщаема галактическа ракета, откакто компанията ЛинкСпейс организира сполучливо изпитателен атмосферен полет. Миналата седмица, на 27-ми март, 8-метровата ракета “RLV-T5 ” излетя, насочи се на височина от 20 метра, след което още веднъж се завърна на стартовата си площадка.

Според информация от компанията в близко бъдеще ракетата ще бъде изстреляна на височина от 1000 метра. След като ЛинкСпейс овладее полетите на все по-големи и по-големи височини, ще се стигне и до основаването на притежател от орбитален клас “НюЛайн-1 ”, който ще може да извежда спътници. 

Засега напредъкът на ЛинкСпейс припомня на ранните опити на СпейсЕкс за основаването на възвръщаеми ракети. В интервала 2012-2013 година компанията на Илон Мъск изстрелваше прототипа “Грасхопър ” на степените за многократна приложимост на “Фолкън 9 ”. Първо “Грасхопър ” хвърча на височина 1.8 метра, по-късно на 5.4 метра, след това на 40, 80 метра, а по време на последните му задачи бе достигната височина от над 700 метра. Днес степените на “Фолкън 9 ” постоянно се завръщат на Земята след благополучните си извеждания на спътници и кораби в орбита.  

Очевидно е, че ЛинкСпейс следва откритите практики на Мъск. От демонстрирания прогрес на компанията бихме могли да заключим, че настоящето развиване на комерсиалната космонавтика в Китай е на равнището на американската компания СпейсЕкс през 2012 година. Ще мине още доста време, преди частната китайска космонавтика да догони американското предприемачество. Знаем обаче сигурно, че китайците са търпеливи, упорити, преследват задачите си и най-после съумяват. Би било ужасно, в случай че през идващите няколко години не единствено на Запад, само че и на Изток има компании с възвръщаеми галактически ракети. От това човечеството може единствено да завоюва. 

За повече информация: ЛинкСпейс

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР