Китайска космическа ракета ще падне неконтролируемо на Земята тази седмица.

...
Китайска космическа ракета ще падне неконтролируемо на Земята тази седмица.
Коментари Харесай

Космическа ракета ще падне неконтролируемо на Земята тази седмица

Китайска галактическа ракета ще падне " неконтролируемо " на Земята тази седмица. Това оповестява компанията Aerospace Corporation, която следи навлизането на галактически обекти в атмосферата, представена от CNET.

Става дума за ракетата Long March 5B, която се употребява за построяването на китайската галактическа станция Tiangong. Отломки от ракетата с общо тегло към 20 тона ще навлязат в атмосферата в края на тази седмица.

Очаква се по-голямата част от тях да изгорят в процеса на рухване, само че по-едрите могат да доближат Земята. Обикновено това е естествен развой и ракетите се нареждат по този начин, че да паднат в океан.

В този случай обаче ракетата не разполага с нужното съоръжение за следено нахлуване в атмосферата. Според Aerospace Corporation, има 28-часов прозорец, който ще е през почивните дни и тогава ракетата ще влезе в земната атмосфера. За момента обаче учените не могат да изчислят региона, който е под максимален риск, написа Вести.бг.

С наближаването на уикенда обаче, астрономите ще имат по-голяма изясненост за придвижването на отломките. Въпреки това рисковият регион ще остане доста огромен, защото зависи от това по какъв начин ще изгорят отломките и какъв брой тежки ще са обектите, които ще оцелеят. Той може да е с диаметър няколкостотин километра.

Това е третото сходно неконтролируемо рухване на китайска ракета. Последното беше в края на юли т.г., като тогава тя се разпадна над Малайзия и Индонезия. Елементи от нея бяха открити покрай обитаеми региони, само че нямаше вреди и потърпевши.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР