Китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров

...
Китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров
Коментари Харесай

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Китайска обсада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се смятат за акт на война и Тайпе няма да се съобщи . Това съобщи почитан тайвански чиновник по сигурността пред " Ройтерс ".

Президентът на страната Цай Инуън неведнъж е предупреждавала, че въпреки Тайван да желае мир, ще се отбрани при нахлуване. Подробности за това какво Тайван би смятал за офанзива, изискваща отговор, обаче до момента не бяха конкретизирани.

Китайските военни дейности може да не са толкоз директни, каквото би било директно нахлуване против Тайван - те може да включват дейности като обсада в опит Тайван да бъде заставен да одобри ръководството на Китай, настояват анализатори.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и акцентира, че единствено жителите на острова могат да вземат решение бъдещето си.

Напрежението сред Пекин и Тайпе набъбна, откакто през август ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати
 Китай не се отхвърля от спокойно обединяване с Тайван
Китай не се отхвърля от спокойно обединяване с Тайван

Страната обаче е решена да отбрани територията си

За да покаже гнева си, Китай провежда военни учения към Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за слагането на острова под обсада. Оттогава Китай продължава военните си дейности, въпреки и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и другарските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това по какъв начин би могъл да се развие всеки спор с Китай и по какъв начин Тайван и неговите съдружници могат да отговорят.

Високопоставеният тайвански чиновник по сигурността, поискал анонимност, съобщи, че ученията на Китай след визитата на Пелоси са посочили какво може да стане в най-лошия случай и са насочили вниманието върху ответната реакция на Тайван.

" Блокадата е акт на война; завземането на офшорен остров е акт на война ", безапелационен бе той, като посочи, че съгласно Тайпе е малко евентуално Пекин да предприеме някое от тези дейности все още.

" Единствената им цел да завземат офшорни острови, е да ни принудят да преговаряме или да се предадем. Но ние няма да се предадем нито ще преговаряме " , отсече служителят.
 Пекин смъмри Съединени американски щати за обещаната отбрана на Тайван при китайска инвазия
Пекин смъмри Съединени американски щати за обещаната отбрана на Тайван при китайска инвазия

Китай заплаши с отговор на всяко деяние, което разделя нацията

Освен директна инвазия, редица военни стратези и даже Министерството на защитата на Тайван предизвестиха, че Ки тай може да се опита да завладее някой от офшорните острови на Тайван, като Кинмен и Матсу , в непосредствена непосредственост до крайбрежията на Китай.

По думи на служителя Тайпе не изключва опцията Пекин да стартира широкомащабни военни учения покрай Тайван идната година на фона на приготовленията на острова за президентски избори при започване на 2024 година

Според него други вероятни дейности на Китай може да включват усилване на неговата тактичност на " сивата зона " покрай Тайван, в това число нахлувания с военни лодки или хакерски атаки.

Служителят съобщи, че страни, разнообразни от Съединени американски щати, чиито военни кораби прекосяват Тайванския проток към един път месечно, би трябвало да покажат на Пекин, че нахлуване против Тайван няма да остане без отговор.

" Изграждането на възпираща мощ е доста значимо. Не единствено Америка, европейските страни и Япония също би трябвало да се причислят към силата на въздържане ", безапелационен бе той.
 Военни кораби на Съединени американски щати и Канада в Тайванския пролив раздразниха Китай
Военни кораби на Съединени американски щати и Канада в Тайванския пролив раздразниха Китай

Тайван приветства дейностите на Вашингтон и Отава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР