Китай засилва не само военната си мощ, но и политиката

...
Китай засилва не само военната си мощ, но и политиката
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Китай засилва икономическата принуда

Китай ускорява освен военната си мощност, само че и политиката си на икономическа и комерсиална насила, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя приказва на спор в Европейския парламент в Страсбург, отдаден на нуждата от съгласувана тактика за връзките сред Европейски Съюз и Китай.

„ Видяхме това от Литва до Австралия и вземането на мушка на всичко от поп групи до търговски марки. Видяхме тази тактичност и тук, в дома на европейската народна власт “, посочи Фон дер Лайен.

И изрази взаимност с българския евродепутат Илхан Кючюк от Движение за права и свободи и демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) и няколко негови сътрудници от Парламента. Преди две години те бяха глобени от Пекин в отговор на налагането на ограничаващи ограничения против 4-ма китайски висши функционери.

В реалност Кючюк и останалите разгневиха Китайската комунистическа партия (ККП) с това, че се застъпиха за правата на уйгурите.

„ Китай затвори страницата на епохата на „ промени и отваряне “ и минава към нова ера на „ сигурност и надзор “, сподели Фон дер Лайен.

Тя чула това в Пекин, където напълно неотдавна бе на посещаване дружно с френския президент Еманюел Макрон. От работещи в Китай европейски компании споделили, че виждат това прекосяване към сигурността и отдалечаването от логиката на отворените пазари и свободната търговия.

„ И с цел да ускори този лост на контрола и сигурността, Китай намерено следва политика на понижаване на зависимостта от света. Това е доста добре, тяхно право е. Но те усилват зависимостта на света от себе си “, предизвести ръководителят на Комисията.

И даде за образец сферите на основните първични материали, възобновимата сила, разрастващите се технологии като изкуствения разсъдък, квантовите компютри, биотехнологиите и други

„ Това, което желаеме, е Китай да зачита равнопоставените връзки, когато става дума за достъпа на наши компании до китайския пазар, да съблюдава прозрачността за дотациите, както и интелектуалната благосъстоятелност. Освен това знаем, че има области, в които вложенията и търговията съставляват риск за нашата икономическа и национална сигурност, изключително в границите на откритата симбиоза на Китай сред неговия боен и търговски бранш “, сподели Фон дер Лайен.

Не бе подмината и опасността от китайско навлизане в Тайван. Политиката за „ един Китай “ на Европейски Съюз е дълготрайна, посочи Фон дер Лайен. Европа постоянно е призовавала за мир и непоклатимост в Тайванския пролив и е изрично срещу каквато и да било смяна в статуквото, най-много когато става дума за потреблението на мощ.

(ЕС счита Тайван за неразделна част от Китай, само че поддържа стопански контакти с острова – б.р.)

На същото мнение са и двамата български евродепутати, които взеха думата.

„ Комунистите са решени да анексират принудително Тайван, като употребяват образеца на Русия по отношение на Украйна. Доктрината за обединен Китай значи очистване на либерален Тайван. Не би трябвало да допуснем делене на западния свят. Ако бизнесът съумява, само че демокрацията страда, това значи рецесия на нашите полезности и на европейския метод на живот “, съобщи Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС и Европейската национална партия (ЕНП).

Според него тезата за стратегическа автономност на Европейски Съюз от Съединени американски щати е рискова. Китайският режим е опасност както за Америка, по този начин и за Европа. 

„ Трябва да се противопоставим на военните дейности във връзка с Тайван “, сподели глобеният от Пекин Илхан Кючюк.

Той обаче добави, че не би трябвало да се не помни и ситуацията с човешките права в страната. Защото това, което прави Китай в тази сфера, недопустимо.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР