Китай започна да изгражда най-модерната интернет мрежа в света, като

...
Китай започна да изгражда най-модерната интернет мрежа в света, като
Коментари Харесай

Китай твърди, че има най-бързата интернет мрежа в света. Така ли е?

Китай стартира да построява най-модерната интернет мрежа в света, като дава обещание тя да работи няколко пъти по-бързо от сегашните.

Мрежата, която може да се движи със скорост към 1,2 терабита в секунда, е задоволително бърза, с цел да трансферира данни от 150 кино лентата за една секунда, съгласно китайския софтуерен производител Huawei.

Това са теоретични скорости, които скоро няма да се появят в домовете на потребителите.

Но една по-стабилна и по-бърза интернет услуга има потребен резултат за бизнеса, по-бърз трансфер на информация, преимущества при търговията с акции и по-добра функционалност за националната сигурност, написа CNN.

На конференция тази седмица Huawei и China Mobile публично показаха мрежата в партньорство с пекинския университет Tsinghua и Cernet - просветителна и изследователска мрежа, финансирана от китайското държавно управление.

Те демонстрираха мрежова инфраструктура, която придвижва интернет трафика до разнообразни географски точки и може да поддържа прехвърлянето на данни от технологии като 5G и тези на електрически транспортни средства.

Новата мрежа работи с оптични кабели, дълги над 2800 километра, ситуирани сред Пекин и южната част на страната, съгласно прессъобщението на плана. Не се споделят детайлности за проектите за разширение на интернета в цялата страна.

Мрежата стартира да действа и да се подлага на проби това лято, само че започва към две години преди експертните прогнози, осведоми CNN.

Си Дзинпин съобщи, че развиването на тази интернет мрежа ще утвърди страната като " киберсила " и ще " форсира популяризирането на главните интернет технологии ".

Но защото това не се отнася за скоростта на домашния интернет, а по-скоро за интернет инфраструктурата, то не съставлява директна опасност за Съединени американски щати. Това написа CNN, напомняйки че, двете страни другояче се конкурират между тях с изкуствения разсъдък, полупроводниците и технологиите за безжични мрежи.

У Джианпин, професор в катедрата по компютърни науки и технологии на университета Цинхуа, който следи плана за усъвършенствания интернет, изясни, че системата, в това число софтуерът и хардуерът, е направена в Китай и е без значение следена.

Той я дефинира като " най-усъвършенстваната мрежа в света ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР