Китай увеличи санкциите срещу технологичните платформи, като се насочи към

...
Коментари Харесай

Китай блокира приложенията за споделени пътувания на Didi

Китай усили глобите против софтуерните платформи, като се насочи към компании, регистрирани в Съединени американски щати. Пекин подреди премахването на приложението за шерване на пътувания Didi Chuxing от локалните магазини за приложения, като това докара до срив на софтуерните акции.

Китайската администрация за киберсигурност разгласи в понеделник, че проверява Boss Zhipin, онлайн компания за асортимент на личен състав, както и приложенията за камиони Yunmanman и Huochebang, които се сплотиха през 2017 година, с цел да образуват Full Truck Alliance. Платформите нямат право да записват нови консуматори, до момента в който срщу тях тече следствие, оповестява Financial Times.

В известието на администрацията се цитират хипотетични нарушавания на китайското законодателство за националната сигурност и киберсигурността, без да се дават детайлности.

Мерките провокираха земетресения в азиатските пазари в понеделник. Акциите на японската група SoftBank, чийто Vision Fund е огромен вложител в Didi, паднаха с 5.4%, до момента в който тези на интернет групите Alibaba и Tencent се намалиха надлежно с 2.9% и 3.7% в Хонконг. Акциите на Didi паднаха с 5.3% в петък, два дни откакто стана обществена на Нюйоркската фондова борса и събра към 4.4 милиарда $, трансформирайки се в най-голямото листване на китайска компания в Съединени американски щати от 2014 година насам, когато Alibaba стана обществена.

Действията на китайския регулатор за киберсигурност против Didi и други компании белязаха нова атака към софтуерните сдружения в страната, базирайки се на неизползвани до момента разпореждания за киберсигурност. Китайските финансови и пазарни регулатори към този момент респектираха компании, в това число Ant Group и Alibaba - интернет империята на милиардера Джак Ма.

Подобно на Didi, Full Truck Alliance и Boss Zhipin започнаха да оферират акциите си на Нюйоркската фондова борса през юни, като събраха надлежно 1.6 милиарда $ и 912 млн. $. Трите софтуерни групи са водачи в промишлеността в Китай и всички са подкрепяни от Tencent, най-скъпата софтуерна компания в Китай, която до момента сполучливо заобикаля репресиите на регулаторите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР