Китай твърди, че нейният гигантски телескоп Скай Ай“ (Sky Eye)

...
Китай твърди, че нейният гигантски телескоп Скай Ай“ (Sky Eye)
Коментари Харесай

Китайски астрономи твърдят, че са засекли потенциални сигнали от „извънземни цивилизации“

Китай твърди, че нейният великански телескоп „ Скай Ай “ (Sky Eye) евентуално е засякъл сигнали от далечна извънземна цивилизация. Поне това гласи неотдавна оповестено (и след това изтрито) известие на китайски учени.

Астрономи от Пекинския педагогичен университет са разкрили „ няколко случая на евентуални софтуерни следи и извънземни цивилизации оттатък рамките на Земята “, гласи новината, публикувана на 14 юни в Science and Technology Daily, официалния вестник на китайското Министерство на науката и технологиите.

Сигналите са засечени от 500-метровия FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) в Китай – най-големият радиотелескоп в света, чийто прякор е „ Скай Ай “ (небесно око).

През 2019 година телескопът стартира да търси радио сигнали из дълбокия космос, които биха могли да подскажат за съществуването на извънземен живот. След като през 2020 година преглеждат данните, откривателите настояват, че откриват два подозрителни теснолентови и евентуално изкуствени радиосигнала.

Впоследствие през 2022 година целеустремено изследване на известни на човечеството екзопланети открива различен чудноват теснолентов радиосигнал.

Принципно сходни радиовълни се употребяват само от човешките самолетни апарати и спътници. Съответно те биха могли да бъдат формирани от извънземна технология. Откритията на учените обаче са предварителни и до момента в който анализът не бъде приключен изцяло, не би трябвало да се възприемат за чиста монета.

„ Съществуват няколко теснолентови електромагнитни сигнали, засечени преди време, и сега екипът ги изследва в допълнение – споделя Занг Тонджи, основният академик в Изследователската група за търсене на извънземни цивилизации в Киттай, която е част  от Пекинския педагогичен университет. – Вероятността тези подозрителни радиосигнали да съставляват самобитно радио разстройване също е доста огромна и това би трябвало да бъде доказано и отхвърлено. Процесът може да е дълъг. “

След обявата известието стартира да циркулира из китайската обществена мрежа Weibo и бе публикувано и от няколко локални медии. Причините за неочакваното му заличаване остават неразбираеми.

Това не е първият път, в който учени са озадачени от радиовълни, идващи от дълбокия космос. През август 1977 година проучване, осъществено от телескопа „ Биг Иър “ (Big Ear) на Държавния университет на Охайо засече извънредно мощно едноминутно електромагнитно изригване. Неговите честоти бяха такива, че учените подозираха, че евентуално е дело на извънземна цивилизация.

Впоследствие учените претърсват още веднъж района, само че не откриват нищо. По-късно проучване допуска, че сигналът евентуално е пристигнал от сходна на Слънцето звезда в съзвездието Стрелец. И въпреки всичко до ден сегашен източникът на сигнала остава тайнственост.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР