Китай стана първата страна, назначила официално посланик в Афганистан след

...
Китай стана първата страна, назначила официално посланик в Афганистан след
Коментари Харесай

Китай стана първата страна, назначила посланик в Афганистан при управлението на талибаните

Китай стана първата страна, назначила публично дипломат в Афганистан след връщането на талибаните на власт, откакто китайският представител връчи през днешния ден акредитивните си писма на гала в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс.

Талибанските управляващи не са публично приети от никое задгранично държавно управление, а Пекин не е дал да се разбере дали днешното предопределение е знак за по-значими стъпки към публично признание на талибаните.

" Това е естествена ротация на китайски дипломат в Афганистан и тя е израз на желанието да се продължи разговорът и съдействието сред Китай и Афганистан ", разгласи китайското външно министерство. " Политиката на Китай във връзка с Афганистан е ясна и поредна ", се споделя още в изказването на ведомството.

Говорител на външното министерство на талибанската власт съобщи пред Ройтерс, че новият държавен делегат Чжао Син е първият задграничен дипломат, който заема поста от август 2021 година, когато талибаните завзеха властта и предвожданите от Съединени американски щати непознати сили напуснаха страната след 20-годишно наличие.

Мохамад Хасан Ахунд, настоящият министър-председател на талибанската власт, е приел акредитивните писма на посланика на Китай, заяви заместник-говорителят на талибанската администрация Билал Карими. Пресслужбата на управляващите разгласява фотоси от днешната гала в президентския замък, на която китайският посланик е бил признат от публични представители на Афганистан, включително от Ахунд и от настоящия министър на външните работи Амир Хан Мутаки.



Мандатът на предходния дипломат на Китай в Афганистан, Ван Юй, който зае поста през 2019 година, изтече предишния месец. В Кабул има и други задгранични дипломати с длъжността " дипломат ", само че всички те са били назначени преди връщането на талибаните на власт, уточни Ройтерс.

Оттогава страни и организации, като да вземем за пример Пакистан и Европейския съюз, са назначавали свои висши дипломати отпред на задачите си, само че със статут на шарже д'афер, който не изисква връчването на посланически акредитивни писма на страната хазаин.

Талибаните влязоха в столицата Кабул на 15 август 2021 година, като афганистанските сили за сигурност, образувани през годините на поддръжка от Запада, се разпаднаха, а поддържаният от Съединени американски щати президент Ашраф Гани напусна страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР