Китай ще внесе стоки на стойност над 22 трлн. долара

...
Китай ще внесе стоки на стойност над 22 трлн. долара
Коментари Харесай

Китай планира да увеличи вноса си до 22 трлн. долара въпреки коронавируса

Китай ще внесе артикули на стойност над 22 трлн. $ през идващите 10 години, с което страната ще продължи да се отваря към външни пазари, макар световната пандемия от ковид. Това съобщи днес президентът на страната Си Дзинпин по време на откриването на Китайското интернационално импортно ревю CIIE, представен от Ройтерс. Той не разяснява непосредствено „ комерсиалната война “ със Съединени американски щати, само че прикани за свободна търговия.

„ Светът не би трябвало да допусне протекционизмът да подкопае интернационалния ред. Трябва да заемем градивна позиция, с цел да реформираме системата на световната стопанска система и да подкрепим свободната търговия “, сподели той.

Китайският президент още изясни, че страната ще понижи листата със артикули, неразрешени за внасяне, ще се отнася към всички регистрирани в Китай компании еднообразно и ще подпише повече профилирани търговски съглашения с други страни. Си Дзинпин напомни, че с население от 1,4 милиарда души и междинна класа от над 400 млн. души, Китай е най-големият пазар с най-големия капацитет за развиване. Очаква се китайската да е единствената измежду по-големите в света, която да записва растеж и през тази година, защото съумя да сложи вируса под надзор и да не допусне втора вълна.

През 2018 година, при започване на така наречен комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, Си Дзинпин разгласи, че Китай ще внесе артикули за 30 трлн. $ и услуги за 10 трлн. $ през идващите 15 години. През предходната година китайският импорт се намали с 3% на годишна база до 2,08 трлн. $, откакто преди този момент през 2018 година импортът записва скок от 16% на годишна база. 

Провеждането на ревюто е сигнал, че страната интензивно търси нови бизнес сътрудници, въпреки че малко на брой ще бъдат политическите водачи, които ще посетят събитието на място. Сред лицата, които също направиха видеообръщение по време на церемонията по откриването бяха сръбският президент Александър Вучич и Тодрос Гебрейесус, общоприет шеф на Световната здравна организация.

През тази година българският импорт за Китай е измежду дребното, който отбелязва доста покачване, по отношение на предходната година. През първите 8 месеца на 2020 година той нараства с 17% на годишна база до 1,14 милиарда лева
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР