Китай ще ограничи износа на някои метали, широко използвани в

...
Китай ще ограничи износа на някои метали, широко използвани в
Коментари Харесай

Китай ограничава износа на редки материали за производство на чипове

Китай ще ограничи износа на някои метали, необятно употребявани в полупроводниковата промишленост, заяви в понеделник министерство на търговията. Това е следващият залп в ескалиращата война за достъп до високотехнологични микрочипове сред Пекин и Съединените щати, предава Reuters.

Контролът, за който Китай заяви, че е ориентиран към отбрана на националната сигурност и ползи, ще изисква от експортьорите да желаят позволение за транспорт на някои редки материали, като галий и германий.

Ходът за ръководство на износа на редки детайли, които Пекин класифицира като стратегически, идва в миг, когато Вашингтон обмисля нови ограничавания върху доставката на високотехнологични микрочипове за Китай, съгласно известия в медиите.

Съединените щати и Нидерландия обмислят да нанесат един или два удара на китайските производители на чипове това лято, като в допълнение лимитират продажбите на съоръжение за производството им, което е част от напъните да се предотврати потреблението на тяхната технология за подсилване на китайската войска.

Контролът на Китай, който ще влезе в действие от 1 август, ще се ползва за осем продукта, свързани с галий: галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индиев галиев арсенид. Ще се ползват и за шест германиеви продукта: германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

Износителите ще би трябвало да минават през процедури за приемане на лицензи за експорт, се споделя в изказване на китайското министерство на търговията.

Всеки, който изнася тези артикули без позволение и тези, които изнасят над позволените количества, ще бъдат осъдени, се споделя в известието.

Германий се употребява и в инфрачервена технология, оптични кабели и слънчеви кафези.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР