Китай ще използва своята пазарна тежест като най-голям купувач в

...
Коментари Харесай

Китай ще продава метали от резерва директно на производители

Китай ще употребява своята пазарна тежест като максимален покупател в света на редица индустриални първични материали, с цел да се опита да спре внезапното повишаване на цените на металите през последните 12 месеца, измежду които се откроява 67-процентния скок на медта.

Целта на Китай е да окаже въздействие върху котировките на медта, алуминия и цинка, наред с други метали. Националната администрация по храните и стратегическите запаси в сряда разгласява стратегия за осъществяване на обществени търгове за локални металообработвателни и индустриални компании, оповестява Wall Street Journal. Странното е, че ходът на Пекин идва, откакто цените на някои метали, в това число медта, към този момент бяха почнали да падат през последните седмици, на фона на пазарните настроения, че световните равнища на предложение не подсигуряват продължителността на сходни възходящи придвижвания.

Огромната покупателна дарба на Пекин не подсигурява безусловно способността на държавното управление да укротява международните цени. Спот цените на алуминия в Лондон се търгуват значително на същото равнище спрямо месец по-рано, само че са се повишили с 5% от началото на юни, защото вложителите явно не имат вяра в резултатите от китайската интервенция на пазара.
От какво зависи триумфът на търговете
Голяма част от успеваемостта на металните търгове в Пекин ще зависи от количеството метали, които страната освобождава и е в положение да пусне на пазара. Засега Китай не разкрива обществено размера на запасите си. В изказване от публични органи излиза наяве, че че възнамерява да пуска металите на партиди " в близко бъдеще ", с цел да обезпечи устойчиво предложение и цени на стоките, само че не показва времевата рамка. В предишното такива стратегии за продажби са се развивали в продължение на месеци.

" Инвеститорите деликатно следят размера на стоките, които в действителност идват на пазара ", споделят в отчет стоковите анализатори Уорън Патерсън и Уеню Яо от ING Bank. " По-важен фактор е посланието, което китайските управляващи изпращат на пазара, с напъните си да лимитират несъразмерното придвижване на цените на суровините ".

Пекин се стреми да овладее повишението на цените на суровините във допустимо най-голяма степен. Държавният съвет предишния месец съобщи, че ще предприеме стъпки за обезпечаване на съответни доставки и постоянни цени на суровините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР