Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да предостави

...
Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да предостави
Коментари Харесай

Китай разсрочи дълга на Куба

Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да даде нови търговски и капиталови заеми на ударената от наказания островна държава след среща в Пекин сред водачите на двете комунистически страни, предава Ройтерс.

Министърът на стопанската система на Куба Алехандро Гил сподели, че Китай също е дарил 100 милиона $, с цел да помогне на страната да се оправи с дефицита на съществени артикули и енергийната рецесия, влошена от урагана Иан, който унищожи западната провинция Пинар дел Рио в края на септември.

Китайската търговия и вложения в Куба се забавиха през последните години поради неуспеха на страната да извърши заплащанията по преструктурирания дълг според анализатори и дипломати, обстановка, влошена от по-строгите наказания на Съединени американски щати, пандемията и вътрешната икономическа неефективност.

" Ще намерим взаимно допустими формули за разпореждане и преструктуриране на задължения ", сподели Гил.

Анализаторите правят оценка дълга в милиарди долари, макар че няма публични данни. За последно Куба регистрира външния си дълг през 2019 година на 19,6 милиарда $.

Китай е най-важният търговски сътрудник на Куба след Венецуела, макар че търговията е намаляла от над 2 милиарда $ през 2017 година до 1,3 милиарда $ предходната година, съгласно кубинското държавно управление.

Гил сподели, че Китай се е съгласил бързо да приключи план за плаващ док, вятърна сила и слънчева сила, наред с други.

Президентът Диас-Канел сподели пред формалните медии след диалози в Пекин, че дългът е преди всичко в дневния му ред с президента Си Дзинпин, който съчувства на компликациите, през които минава Куба.

Кубинският президент сподели, че неговият китайски сътрудник е показал, че " би трябвало да се откри решение на всички проблеми с Куба, без значение от дълга, и че този проблем не може да лимитира развиването ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР