Китай съобщи във вторник, че износът е намалял с 14.5%

...
Китай съобщи във вторник, че износът е намалял с 14.5%
Коментари Харесай

Външната търговия на Китай се срива

Китай заяви във вторник, че износът е намалял с 14.5% през юли по отношение на миналата година, до момента в който вносът е намалял с 12.4% в щатски долари. Резултатите са по-лоши от упованията на анализаторите.

Проучване на Reuters сподели спад от 12.5% на износа през юли по отношение на миналата година. Очакваше се вносът да намалее с 5% за този интервал, съгласно изследването.

Износът на Китай за Съединени американски щати се е сринал с 23.1% на годишна база през юли, до момента в който този за Европейския съюз е намалял с 20.6%, демонстрира разбор на CNBC на база митнически данни. Износът за страните от Югоизточна Азия е намалял с 21.4%, съгласно данните.

Вносът на Китай от Русия е намалял с 8.1% през юли по отношение на миналата година, демонстрират данните.

Забавянето на растежа на Съединени американски щати и други огромни стопански системи е една от аргументите за намалелия китайски експорт тази година. Междувременно вътрешното търсене на Китай остава едва.

Китайският импорт на недопечен нефт е намалял с 20.8% през юли по отношение на миналата година, а вносът на интегрални схеми е намалял с близо 17%.

Спадът на търговията през юли добавя неотдавнашната уязвимост в износа и вноса на Китай.

На годишна база износът на Китай за първите седем месеца на годината е намалял с 5% по отношение на миналата година, до момента в който вносът е намалял със 7.6% през това време.

Сред дребното експортни категории с по-висока стойност, които означиха доста нарастване през първите седем месеца на годината, са коли, рафинирано масло и чанти, куфари и сходни съдове.

Що се отнася до вноса, хартиената маса, продуктите от въглища и питателните растителни масла са измежду категориите, отбелязали забележителен растеж през интервала януари – юли по отношение на миналата година.

Износът остава значима част от цялостната икономическа активност на Китай, макар че делът му понижа през последните години.

Официално премерване на китайската индустриална интензивност регистрира четвърти следващ месец на стесняване през юли.

Подобно изследване от Caixin за юли откри, че новият експортен бизнес на производителите се е свил с най-бързите темпове от септември 2022 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР