Китай публикува видеокадри от придвижването на неговия ровър на Марс.

...
Китай публикува видеокадри от придвижването на неговия ровър на Марс.
Коментари Харесай

Видеокадри от Марс изпрати китайският роувър

Китай разгласява видеокадри от напредването на неговия ровър на Марс. Изображенията са снимани от безжична камера, оставена от робота върху повърхността на планетата в региона Утопиа Планитиа. Новите фрагменти съдържат и моменти от кацането на 14-ти май. Те са изпратени на Земята посредством китайски сателит, ситуиран на орбита към Червената планета.

Китайският ровър " Джужун " е минал 236 метра за 42 марсиански денонощия към днешна дата. Марсианското денонощие е 24 часа и 39 минути - малко повече от земното. Статични изображения от самото кацане бяха публикувани предходната седмица, в този момент е налична и видеоверсия.

" Според телеметрията точката на кацане е единствено на три километра от плануваната. Като цяло позицията е доста точна и контролната система работи доста добре ", съобщи Рао Уей от Китайската галактическа организация.

Клиповете от повърхността на Марс са общо три. Първият е сниман малко след кацането и демонстрира отдалечаването на робота от безжичната камера.

Следват фрагменти с въртене на колелата до платформата за кацане и най-после - моменти от слизането по рампа от платформата.



Последният материал съдържа тон от задвижващата система на ровъра. В марсианската атмосфера звуците се чуват по -глухо, в сравнение с земята.

" Материалът ни разрешава да създадем изчерпателен разбор за околната среда и изискванията на Марс, да вземем за пример плътността на атмосферата ", сподели Лиу Джизонг от Марсианската стратегия на Китай.

Китайските учени чакат ровърът да остане в деяние най-малко 90 марсиански денонощия. Той наподобява на американските " Спирит " и " Опортюнити " и тежи към 240 кг. Разполага с мачта с инсталирани камери, както и с пет инструмента за проучване на състава на скалите и атмосферните условия. Подобно на американския " Пърсивиърънс ", китайският уред разполага с радар за търсене на подпочвена вода.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР