Китай продължава да впечатлява индустрията с удивително бързото навлизане на

...
Китай продължава да впечатлява индустрията с удивително бързото навлизане на
Коментари Харесай

Над 1,1 милиона електромобила ще купят в Китай през 2018 г.

Китай продължава да впечатлява промишлеността с изумително бързото нахлуване на електрическите автомобили, или както ги назовават в Китай - „ транспортни средства с нова сила (New Energy Vehicles, NEV). Ръстът на продадените в страната NEV коли надвишава този от предходните 2 години. За интервала януари – юни 2018 година в Китай са продадени 373 хиляди пътнически електрическия автомобил, или 3 пъти повече от втория по величина пазар в Съединени американски щати. От тях единствено 15 000 са импорт, а растежът по отношение на същия интервал на 2017 година е 114%, демонстрира проучване на шведския профилиран уебсайт EV-Volumes.com.

Допълнително за купени 49 000 търговски транспортни средства, най-вече електробуси и лекотоварни коли, което е с 60% повече от 2017 година Китай е най-големият пазар на електрически транспортни средства (ЕПС), като 50% от plug-in моделите на пътнически коли се продават точно там. При електрическите коли с комерсиално предопределение китайският дял надвишава 70%, а износът на електробуси от Китай е много забележителен, разяснява Виктор Ирле, пазарен анализатор от EV-Volumes.com.

През май тази година делът на NEV моделите е достигнал 4,8% от общите месечни продажби на пътнически коли в Китай, който е в размер на съвсем 2 милиона броя. Стремейки се да увеличи стандартите на китайската електромобилна промишленост, държавното управление на Китай вкара през юни нови условия за приемане на дотации за коли с „ нова сила “ - минималният пробег за моделите с батерия (BEV) е 150 км, a характерният потенциал на батерията би трябвало да е най-малко 105 W/кг. Това е забавило търсенето на някои известни модели електрически автомобили, които не са отговаряли на условията, и те са били спрени от продажба. Ръстът през юни е бил понижен до 80%, а предварителните резултати за юли демонстрират 61% нарастване на годишна база. „ Очакваме, че тази наклонност ще се резервира и през втората половина на 2018 година, до момента в който бестселърите като BAIC EC-Series се върнат още веднъж на пазара “, разяснява Ирле.

Въпреки това закъснение анализаторите чакат продадените в Китай пътнически електрически автомобили да доближат 1,1 милиона, или с 83% повече от цялата 2017 година Още 275 000 търговски електрически транспортни средства ще бъдат закупени през 2018 година Това значи, че делът на колите с различно задвижване ще доближи през декември 6%.

 Ръст на пазара на електрически автомобили в Китай. Изотчник: EV-Volumes.com.

През 2016 година китайското държавно управление си сложи за цел през 2020 година NEV моделите да доближат 6% дял от продажбите и най-малко 5 милиона електрическия автомобил, които да се движат по пътищата. При настоящето равнище на навлизане на колите с различно задвижване, тези цели, които още тогава се смятаха за прекомерно амбициозни, изключително спрямо другите страни, ще бъдат надхвърлени с лекост.

От общо 1,1 милиона електрическия автомобил, 74% ще са модели единствено с батерии, а 26% ще са хибриди (PHEV). От общ пазар на пътническите коли от към 26,3 милиона (2,2% растеж по отношение на 2017 г.), това значи дял на електрическите автомобили от 4,2%, прибавят анализаторите.

 Пазарни сегменти и най-добре продавани електрически автомобили в Китай през първата половина на 2018 година Източник: EV-Volumes.com.

Пазарни сегменти и най-добре продавани електрически автомобили в Китай през първата половина на 2018 година Източник: EV-Volumes.com.

За цялата година по пътищата в Китай ще „ тръгнат “ още 275 000 търговски електрическия автомобил, като половината от тях ще са огромни рейсове, множеството от които напълно електрически. В международен мащаб 98% от електробусите се продават точно в Китай. Лидер измежду локалните производители е Yutong, а водач при експортьорите е BYD.

 Електрическите мотори на Foton, електробусът на BEIC Group. Снимка: BEIC

Електрическите мотори на Foton, електробусът на BEIC Group. Снимка: BEIC

Вносните електрически автомобили единствено с акумулатори дължат огромни мита (наскоро митата бяха вдигнати от 25% на 40%). Освен това вносните електрически автомобили не получават дотации. Тези „ възпиращи “ мита обаче не важат за огромните първокласни коли и SUV моделите. По този метод Tesla става конкурентна опция за високия клас. От всички импортирани електрически автомобили, две трети с доставени от Tesla, разясняват анализаторите от EV-Volumes.com.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР