Китай предупреди, че опитите на Тайван да търси независимост ``означават

...
Китай предупреди, че опитите на Тайван да търси независимост ``означават
Коментари Харесай

Китай предупреди, че независимостта на Тайван означава война

Китай предизвести, че опитите на Тайван да търси самостоятелност ``означават война``, съобщи Би Би Си. Пекин гледа на Тайван като отцепена китайска провинция, а островът вижда себе си като суверенна страна.

Напрежението се ускори в допълнение, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън удостовери уговорката си към Тайван и изложи позицията си в Азия. Говорителят на Пентагона Джон Кърби назова предизвестието на Китай " несвоевременно ", добавяйки, че напрежението не би трябвало да води до " борба ". Миналата седмица американски самолетоносач навлезе в Южнокитайско море, а Съединени американски щати предизвести Китай да спре натиска върху Тайван, след като 13 китайски военни самолета навлязоха в тайванската югозападната зона за идентификация. САЩ няма публични дипломатически връзки с Тайван, само че американските закони изискват страната да даде на острова средства, с които да се пази.

" Ние предизвестяваме тайванските сили за самостоятелност: тези, които играят с огъня, ще се изгорят, а тайванската самостоятелност значи война ", съобщи представителят на китайското министерство на защитата на конференция през вчерашния ден.
Той също по този начин отбрани неотдавнашните военни действия на Китай, заявявайки, че това са " нужни ограничения за справяне с настоящата обстановка на сигурност в Тайванския пролив и за отбрана на националните суверенитет и сигурност ".

След края на Китайската революция през 1949 година Китай и Тайван имат обособени държавни управления. Пекин от дълго време се пробва да ограничи интернационалната активност на Тайван и двете страни се борят за въздействие в тихоокеанския район. През последните години напрежението ескалира и Пекин не изключва използването на мощ, с цел да си върне острова назад.
Въпреки че Тайван е публично приет единствено от няколко страни, неговото демократично определено държавно управление има мощни търговски и неофициални връзки с доста страни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР