Китай потвърди днес, че е подписал широкообхватен пакт за сигурност

...
Китай потвърди днес, че е подписал широкообхватен пакт за сигурност
Коментари Харесай

Китай потвърди подписването на пакта за сигурност със Соломоновите острови

Китай удостовери през днешния ден, че е подписал широкообхватен пакт за сигурност със Соломоновите острови, за който Западът се притеснява, че ще даде на Пекин опция за военно наличие в южната част на Тихия океан, съобщи Агенция Франс Прес.

" Външните министри на Китай и Соломоновите острови публично подписаха неотдавна рамково съглашение за съдействие в областта на сигурността ", съобщи представителят на китайското Министерство на външните работи Ван Вънбин на постоянен брифинг за медиите.

Проектоверсия на съглашението, изтекла към пресата предишния месец, разпрати шокови талази в района поради положения, позволяващи разполагане на китайски сили в ударената от рецесия тихоокеанска нация.

Според плана въоръжена китайска полиция може да бъде пращана по искане на управляващите на Соломоновите острови за запазване на " обществения ред ".

Уверенията на премиера Манасех Согаваре, че няма да позволява на Китай да построи военна база в региона, не съумяха да успокоят Вашингтон.

" Широкият обсег на съглашението остава отворена вратата за разполагане на военни сили на КНР на Соломоновите острови ", съобщи през вчерашния ден представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Подписването на пакт " може да усили дестабилизирането на Соломоновите острови и да заложи казус за района ", добави той.

Белият дом изпраща делегация на високо ниво на Соломоновите острови тази седмица за полемики поради опасенията си, както и за наново отваряне на посолство в столицата Хониара.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР