Китай отстрани Кин Ганг от поста министър на външните работи

...
Китай отстрани Кин Ганг от поста министър на външните работи
Коментари Харесай

Китай смени външния си министър след мистериозно едномесечно отсъствие

Китай в профил Кин Ганг от поста министър на външните работи по-малко от седем месеца след назначението му. Ролята му ще бъде поета от ръководителя на външните работи на Комунистическата партия Ван И, който преди този момент беше външен министър, заяви Би Би Си.

Указът е подписан от китайския президент Си Дзинпин. Китайските управляващи не показаха какви са претекстовете за отстраняването му. Продължителното неявяване на Кин Ганг от общественото пространство и мълчанието на управляващите по тематиката подхрани голям брой спекулации. Последната обществена демонстрация на 57-годишния Ганг беше тъкмо преди месец - 25 юни.

Кин Ганг беше назначен на поста външен министър през декември предходната година. Той беше считан за приближен човек на Си Дзинпин.

" Висшият законодателен орган на Китай гласоподава за назначението на Ван И за министър на външните работи. Кин Ганг беше отсранен от поста ",съобщи държавната осведомителна организация Синхуа.

Според системата на Китайската комунистическа партия външната политика се формулира от почитан чиновник, който по-късно дава инструкции на министъра на външните работи.

Кин Ганг не отиде и на среща на върха в Индонезия, като формалното пояснение за това беше, че има " здравословни проблеми ".Липсата на каквито и да е детайлности от страна на китайското външно министерство подхрани слуховете, че той е осъден по политически аргументи или поради извънбрачна връзка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР