Китай отказва да отговори на доклада на WSJ, че външният министър е бил отстранен заради извънбрачна връзка

...
Министерството на външните работи на Китай във вторник отказа да
Коментари Харесай

Министерството на външните работи на Китай във вторник отказа да отговори на доклада, че бившият външен министър Цин Ган е бил отстранен от поста си заради предполагаема извънбрачна връзка.

По-рано същия ден Wall Street Journal съобщи, че Цин, който беше внезапно отстранен от длъжност това лято, е установено от разследване на Комунистическата партия, че е имал извънбрачна връзка, докато е служил като пратеник на Китай във Вашингтон, цитирайки хора, запознати с материя.

Цин, дипломат от кариерата и доверен помощник на китайския лидер Си Дзинпин, беше сменен без обяснение през юли след само седем месеца в ролята в изключително необичайно разклащане на външнополитическото ръководство на страната.

Внезапният ход, одобрен от висшия орган за вземане на решения на парламента на Китай на 25 юли, последва седмици на спекулации и слухове за съдбата на Цин, който отсъстваше от публичното пространство през предходния месец.

Отстраняването му оттогава е последвано от други кадрови промени на високо ниво в китайските военни ракетни сили, както и от текущи въпроси относно статута на китайския министър на отбраната Ли Шанфу, който сега отсъства от публичното пространство повече от две седмици.

Пекин никога не е издал обяснение за отстраняването на Цин, нито е казал, че бившият министър е разследван.

Преди отстраняването му през юли Министерството на външните работи накратко цитира „здравословни причини“, когато Цин пропусна дипломатическа среща, но този отговор по-късно липсваше в официален протокол от брифинг и когато беше попитан за това, говорител каза, че „няма информация, която да предостави .”

Според Wall Street Journal висши китайски служители са били информирани миналия месец за разследването на Комунистическата партия срещу Цин и им е казано, че официалната причина за уволнението на Цин са „проблеми с начина на живот“, термин, който обикновено се използва за означаване на сексуално неправомерно поведение, хора, запознати с въпросът каза.

На длъжностните лица е казано, че разследването е установило, че Цин е „включен в извънбрачна връзка, която е довела до раждането на дете в САЩ“, съобщава Wall Street Journal, цитирайки двама души. Имената на жената и детето не са разкрити на официалните лица, се казва в доклада.

 Ли Шанфу, министър на отбраната на Китай, инспектира почетна гвардия в Сингапур в четвъртък, 1 юни 2023 г. САЩ предложиха през май министърът на отбраната Лойд Остин да се срещне с колегата си Ли Шанфу в Сингапур по време на диалога Шангри-Ла, шатра Азиатско-тихоокеанска среща по сигурността. Фотограф: Lionel Ng/Bloomberg чрез Getty Images Ли Шанфу, министър на отбраната на Китай, инспектира почетна гвардия в Сингапур в четвъртък, 1 юни 2023 г. САЩ предложиха през май министърът на отбраната Лойд Остин да се срещне с колегата си Ли Шанфу в Сингапур по време на диалога Шангри-Ла, шатра Азиатско-тихоокеанска среща по сигурността. Фотограф: Lionel Ng/Bloomberg чрез Getty Images Лайънъл Нг/Блумбърг/Гети изображения

Според Wall Street Journal разследването все още е в ход и Цин сътрудничи. Според източниците разследването проучва дали предполагаемата афера и всякакви други действия, които Цин може да е предприел, биха могли да засегнат националната сигурност на Китай, се казва в доклада.

Си Ен Ен не успя да провери независимо репортажите. CNN се свърза с Информационния офис на Държавния съвет на Китай, който обработва запитванията на пресата за централното правителство, но не получи отговор.

На въпрос за доклада по време на редовен брифинг за пресата във вторник, говорител на китайското външно министерство каза, че „не е запозната“ с информацията.

„Що се отнася до назначаването и отстраняването на китайския външен министър, китайската страна е публикувала информация и преди“, каза говорителят Мао Нин в очевидно позоваване на съобщението от юли за неговата смяна.

Цин беше заменен от своя предшественик Ван И, но остава вписан като един от петимата държавни съветници на Китай – високопоставена роля във висшия административен орган на Китай.

Отстраняването на Цин по-рано това лято дойде, когато националната сигурност придоби по-голямо значение при Си, който вижда значителни заплахи за Китай в напрегнатото напрежение със Съединените щати и техните съюзници и се смята, че е подкрепил китайския контрашпионаж и апаратите за събиране на разузнавателна информация.

Цин служи като китайски посланик в САЩ от юли 2021 г. до началото на 2023 г., когато пое краткотрайната си роля на външен министър.

По време на мандата си той изигра ключова роля в усилията на САЩ и Китай за възстановяване на комуникацията, включително среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в средата на юни по време на посещението на американския дипломат в Пекин.

Според страница с биографична информация на уебсайта на китайското външно министерство Цин е женен и има син.

Страницата, която дава квалификациите на Цин до 2021 г., е част от списък с бивши заместник-министри и помощник-министри. Името на Цин не е включено в списъка с бивши външни министри, нито във версията на китайски език на страницата за бившия заместник и помощник-министър.

Бюрото на CNN в Пекин допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР