Китай отхвърли като неверни обвиненията, че използва Куба като база

...
Китай отхвърли като неверни обвиненията, че използва Куба като база
Коментари Харесай

Китай отрича да шпионира САЩ от Куба

Китай отхвърли като погрешни обвиняванията, че употребява Куба като база за шпиониране, съобщава " Ройтерс ".

Азиатската страна осъди държавното управление и медиите на Съединени американски щати за разпространението на  " непоследователна информация ".

В събота представител на администрацията на американския президент Джо Байдън съобщи, че известно време Китай е правил шпионаж от Куба и е осъвременил оборудванията си за събиране на разследваща информация там през 2019 година

Миналата седмица Wall Street Journal заяви, че на острова още веднъж се прави шпионска активност, като се базира на американски чиновници.

" Относно хипотетичната шпионска активност на Китай в Куба, това е част от погрешна информация ", акцентира представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин на постоянна конференция.

" През последните два дни забелязахме, че държавното управление и медиите на Съединени американски щати популяризират огромно количество непоследователна информация по отношение на това изказване. Това демонстрира, че Съединени американски щати сами си опонират ", уточни Ван.

Твърдението за Куба идва в миг, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се приготвя да посети Китай по-късно тази седмица. Американският първи дипломат се отхвърли от планувано пътешестване до Пекин през февруари, откакто предполагаем китайски шпионски балон прелетя над Съединените щати.

Ван съобщи, че няма информация за идната аудиенция на Блинкън, която ще бъде първото посещаване в Китай на държавен секретар на Съединени американски щати от пет години насам.

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отхвърли информацията на WSJ, като я нарече измислица на Съединени американски щати, целяща да оправдае десетилетното икономическо ембарго, наложено на островната страна. Той бе безапелационен, че Куба е срещу всяко наличие на непознати военни сили в Латинска Америка и Карибите.

В четвъртък координаторът на стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че информацията на WSJ не е точна. Той обаче призна, че Вашингтон има " действителни опасения " по отношение на връзките на Китай с Куба и ги следи от близко.

Ван увери, че САЩ " нямат късмет да забият клин между Китай и Куба ".

" Ние сме откровени другари ", посочи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР