Китай отхвърли като неправилен подхода на Съединените щати, решили да

...
Китай отхвърли като неправилен подхода на Съединените щати, решили да
Коментари Харесай

САЩ ще налагат мита на всички китайски стоки, Пекин обеща "контрамерки"

Китай отхвърли като " погрешен " метода на Съединените щати, решили да наложат спомагателни 10-процентни мита на артикули за 300 милиарда $ от страната, съобщи Би Би Си.

На процедура решението, влизащо в действие от 1 сепември, значи, че целият китайски импорт попада под ограниченията на президента Доналд Тръмп в хода на комерсиалната война с Китай. Вероятно в листата влиза огромен набор от артикули като смарт телефони и облекла.

Говорител на китайското външно министерство, представен от " Ройтерс ", сподели, че Пекин ще вземе контрамерки, в случай че Вашингтон извърши заканата.

" Някой трябваше от дълго време да е направил това с Китай, " сподели той пред кореспонденти, съобщи английската медия. Според него мярката е " краткосрочна " и митата могат да се усилят до над 25 на 100, в случай че няма прогрес в договарянията.

Планът за новите мита бе разгласен от Тръмп в " Туитър " след безрезултатния завършек на нов кръг договаряния. Президентът употребява профила си, с цел да нападне Пекин, че не съблюдава уговорката си да купува повече аграрни артикули от Съединени американски щати.

За последните седем месеца най-малко два пъти бе обявяван прогрес в комерсиалната война, през декември Тръмп и китайският му сътрудник Си Цзинпин оповестиха тримесечна " пауза ", с цел да избегнат повишаване на напрежението. Тръмп упреква Китай в нечестни търговски практики и кражба на интелектуална благосъстоятелност и също така твърди, че американският търговски недостиг с Китай би трябвало да бъде сгънат.

Според Търговската камара на Съединени американски щати, която съставлява над 3 млн. американски компании, последната серия мита единствено ще " аргументи още по-голяма болежка на американския бизнес, фермери, служащи и консуматори и ще подкопае другояче мощната американска стопанска система. " Вчера някогашният основен стопански консултант на Тръмп Гари Кон сподели в изявление за Би Би Си, че митата имат " трагично въздействие " върху производството и финансовите вложения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР