Китай оставя над Хонконг да тегне заплахата от силова интервенция,

...
Китай оставя над Хонконг да тегне заплахата от силова интервенция,
Коментари Харесай

Китай не би рискувал с нов "Тянанмън" в Хонконг

Китай оставя над Хонконг да тегне опасността от силова намеса, която да постави завършек на демонстрациите. Икономическият риск обаче евентуално ще обезсърчи Пекин да извърши нов " Тянанмън " в някогашната английска колония, настояват специалисти. " Тези, които си играят с огъня, ще загинат в пламъци ", предизвести предходната седмица почитан чиновник на комунистическия режим, който разкритикува растящото принуждение на демонстрациите, което полицията на Хонконг не съумява да възпре.

В илюстрация към думите си Пекин популяризира видеоклипове по какъв начин китайската войска тренира разпространяване на стачкуващи, като по-този метод ускори упованията за намеса в Хонконг, която да постави завършек на протестното придвижване. " Пекин употребява опасността от китайската войска или друга форма на директна намеса, с цел да уплаши стачкуващите. С оглед обаче рисковете на обстановката в Хонконг и заплахата за репутацията и стопанската система на Китай изпращането на китайската войска (в Хонконг) би било доста рисково ", твърди специалистът Бен Бланд от австралийския институт " Лоуи ".

Китайската войска не е употребена против стачкуващи от репресиите на " Тянанмън " в Пекин през юни 1989 година Тогава починаха стотици, а по някои данни над хиляда души, като след това се стигна до две години на частична застоялост на стопанската система, а Китай попадна в интернационална изолираност.

Тридесет години по-късно Уър Кайси, някогашен студентски лидер от протестното придвижване на " Тянанмън ", се съмнява, че Пекин ще поеме риска да изпрати армията по улиците на основен финансов център като Хонконг. " Не бива да забравяме, че китайското държавно управление се управлява от интереса си и че персоналният интерес на китайските водачи е обвързван със запазването на икономическата непоклатимост на Хонконг. Мисля, че те схванаха, че за прибягването до армията се заплаща много висока цена ", споделя Уър Кайси от Тайван, където живее в заточение.
Евентуална военна намеса би имала също така и разрушителен резултат върху Тайван, който Пекин се пробва да убеди да мине под китайски надзор.

" Черпене на опит от Запада "

По силата на специфичния статут на някогашната английска колония, върната на Китай през 1997 година, гарнизонът на китайската войска, който наброява няколко хиляди души, не може да прави интервенции в Хонконг, в случай че локалните управляващи не изискат това.

След 1989 година китайската войска усъвършенства техниките си за запазване на реда, което би й разрешило да направи по-малко кървава намеса от тази в Пекин. " Репресиите на " Тянанмън " бяха огромен урок за Китайската комунистическа партия ", отбелязва политологът У Цян от университета Цинхуа в Пекин.

След клането западните страни постановиха ембарго на продажбата на оръжия на Китай, само че това не попречи на засиленото съдействие сред Пекин и полицейските сили на европейски страни и Съединени американски щати, имащи повече опит с безкръвното справяне с демонстрации, споделя той. " Голяма част от това съдействие бе фокусирана върху това по какъв начин да се реагира при политически вълнения и против мирни стачкуващи. Голям опит бе почерпен от европейските страни и Съединени американски щати ", акцентира У.

Остава да забележим по какъв начин китайските сили и стачкуващите ще работят при действителни условия. " Китайският режим няма опит с интервенции при вълнения в изискванията на свободно общество, той си остава във етапа на образованието ", счита У Цян.

Дегизирани служители на реда?

Дори комунистическият режим да се откаже намерено да употребява армията, той може вместо това скрито да изпрати бойци и служители на реда от континентален Китай, предвижда китаистът Уили Лам от Китайския университет в Хонконг. " Те ще носят униформи на полицията на Хонконг, с цел да не се приказва за публично разполагане (на китайски сили) ", допуска специалистът.

В официално съобщение от четвъртък полицията на Хонконг изрично отхвърли " изказванията ", че в редиците ѝ към този момент има подкрепления от континентален Китай. Миналия вторник имаше обучение за дейности при условия на вълнения в град Шънчжън, близо до Хонконг. В учението участваха минимум 12 хиляди души, заяви локалната полиция във видеоклип, който, наподобява, имаше за цел да влияе на стачкуващите в Хонконг.

Но освен на тях.

" Става дума най-много да се попречи на обстановката в Хонконг да се популяризира в континентален Китай ", споделя професор У Цян. " Това, което плаши китайските управляващи, са последствията в самия Китай ", твърди китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг. " Изправени пред това предизвикателство за партийната тирания ", китайските водачи " се усещат застрашени и стават по-склонни да прибягнат до репресивни ограничения " в Хонконг, предизвестява той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР