Китай официално откри първата си военна база в чужбина. Съоръжението

...
Китай официално откри първата си военна база в чужбина. Съоръжението
Коментари Харесай

Китай откри първата си военна база в чужбина, мястото не е случайно

Китай публично откри първата си военна база в чужбина. Съоръжението се намира в дребната африканска страна Джибути.

Отварянето въз основата съответствува с честването на 90-годишнината от основаването на Китайската народноосвободителна войска.

Китайци демонстрираха в Русия по какъв начин се приготвя танк за борба

Напрежението пораства: Съединени американски щати готвят наказания и против Китай

Джибути е ситуирана с Африканския рог, сред Еритрея, Сомалия и Етиопия. Страната има изход на Червено море и в нея бази имат също Съединени американски щати, Япония и Франция.

Постоянното разполагане на китайски военни там сътвори опасения в Индия, че продължава затварянето на обръча от съдружници и бази на Пекин към територията й, разяснява Ройтерс. Списъкът включва Бангладеш, Мианмар и Шри Ланка.

В дипломатическите среди настойчиво се приказва, че

Китай ще построи още такива бази, да вземем за пример в Пакистан, Пекин обаче отхвърля тези спекулации,

отбелязва Ройтерс.

Китай стартира да строи базата си в Джибути предходната година и Пекин акцентира, че това е логистичен обект, който ще се употребява по-специално за презареждане на военните му кораби, участващи в миротворчески и филантропични задачи край крайбрежията на Йемен и Сомалия.

Откриването също по този начин е част от амбициозна стратегия за рационализация на китайската войска, следена персонално от президента Си Дзинпин.

Над 300 души са участвали на церемонията по повдигането на китайското знаме над африканската база, в това число висши военни от азиатската страна и Джибути.

За 90-годишнината на армията Китай провежда и изненадващо огромен боен церемониал, който не беше в Пекин или различен огромен град, а в най-голямата подготвителна база в Азия, ситуирана в отдалечената провинция Вътрешна Монголия.

Президентът Си Дзинпин го изгледа, напълно облечен във военна униформа, изправен в открит армейски автомобил.

Китайската войска е най-голямата в света, с персонален състав от 2,3 милиона души. По време на парада бяха показани нейните най-нови оръжия.

Чуждестранни медии не бяха позволени до събитието, по време на което пред Си минаха 12 000 военнослужещи и 600 единици военна техника, в това число повече от 100 самолета.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР