Китай обвини Великобритания провокация заради преминаването на британски военен кораб

...
Китай обвини Великобритания провокация заради преминаването на британски военен кораб
Коментари Харесай

Схватка между Лондон и Пекин заради британски кораб в Тайванския проток

Китай упрекна Англия провокация поради прекосяването на английски боен транспортен съд през Тайванския пролив за първи път от 2019 година насам. Плавателният съд мина през протока в понеделник тази седмица.

Обединеното кралство си е разрешило да предприеме този ход, защото администрацията на американския президент Джо Байдън всеки месец изпраща военни кораби оттова. Въпреки че протокът се смята за част от интернационалните води, Китай преглежда наличието на задгранични военни кораби там като провокация.

Военноморските сили на Съединени американски щати постоянно организират учения по „ независимост на корабоплаването “ край Тайван, близките води и съвсем цялото Южнокитайско море. Съединени американски щати и множеството други страни преглеждат тези области като интернационалните води, които би трябвало да бъдат отворени за всички.

Китайската войска съобщи, че е последвала и е предизвестила английския боен транспортен съд “Ричмънд”, тъй като са заподозрели преноса като деяние, което „ крие зли планове “.

Директорът на прессекретариата на китайското външно министерство разгласи в конференция „ Надяваме се, че съответните страни (Обединеното кралство и САЩ) могат да създадат повече за построяването на взаимно доверие и за поддържането на мира и сигурността в района “.

Лондон отхвърли прекосяването на фрегата “Ричмънд” да има за цел предизвикателство на омраза с Пекин и съобщи, че курсът през тесния воден път, разделящ Тайван и Континентален Китай, е подхванат само за упражнение на свободата на корабоплаване в открити води.

Подобен случай имаше през юни т.г. – тогава Русия разгласи, че е стреляла предупредително около английски транспортен съд, който, съгласно Москва, е навлязъл в нейни териториални води, преминавайки около полуостров Крим. Тогава военното министерство на Острова отхвърли и разяснява, че корабът е прекосявал директно и не е нарушил интернационалните морски спогодби.

В изказване, отразяващо типичния отговор на Военноморските сили на Съединени американски щати в обстановки на сходни рецензии от страна на Китай, неназован представител на Министерството на защитата посочи пред военния вестник Stars and Stripes посредством имейл в понеделник, че преносът е „ в сходство с интернационалното морско право”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР