Китай може да ограничи доставките за индустрията на САЩРедките метали,

...
Китай може да ограничи доставките за индустрията на САЩРедките метали,
Коментари Харесай

Търговската война: паника на пазара за редки метали

Китай може да ограничи доставките за промишлеността на Съединени американски щати

Редките метали, добивани от Китай, се употребяват във високотехнологични артикули от сериозно значение за националната сигурност на Съединени американски щати (снимка: CCO Public Domain)

Скрита опасност за ползите на Съединени американски щати съзря американската медия CNBC в изказване на Националната комисия за развиване и промени (NDRC) на Китай, което гласи, че държавното управление няма да разреши потребление на артикули с редки метали във щета на страната.

CNBC напомня, че неотдавна президентът на Китай Си Дзинпин инспектира локалната компания за рандеман на редки метали JL MAG Rare-Earth Co и предприятието за преработката им. Това, съгласно американските публицисти, значи, че управляващите в Китай се готвят да забранят или лимитират доставките на скъпа суровина за компании от Съединени американски щати.

В резултат на изявленията, в сряда на фондовите тържища в Югоизточна Азия породи лека суматоха. Акциите на фирмите за рандеман и преправяне на редки метали започнаха да нарастват.

Котировките на JL MAG Rare-Earth се повишиха с 10%, а скъпите бумаги на Innuovo Technology нарастнаха с 9,95%. Една от дребното не-китайски компании за рандеман на редки метали, австралийската Lynas, усили пазарната си капитализация с над 10%.
още по тематиката
Оборотът на Съединени американски щати с Китай в търговията с редки метали е релативно незначителен. Липсват точни данни, само че се допуска, че Съединени американски щати внася годишно към 4000 тона от тези първични материали, което се прави оценка на към $175 млн.

Проблемът е, че редките метали се употребяват във високотехнологични артикули, да вземем за пример в областта на електрониката. Прекъсване на доставките на сходни метали ще докара до проблеми в браншове, свързани с националната сигурност на Съединени американски щати.

Не за първи път Китай лимитира доставките на редки метали в отговор на политически-мотивирани дейности на други страни. Това се случи, да вземем за пример, през 2010 година, когато Япония арестува капитана на китайски траулер.

Сценарий с напън против Съединени американски щати посредством основаване на неестествен недостиг на редки метали няма да е нещо ново. Според анализатори, редки метали има на всички места – просто би трябвало да стартира добивът им и по този начин да се понижи зависимостта от Китай.

В предишното Съединени американски щати добиваха редки метали, само че под напън за екологична сигурност от страна на обществото, тази активност беше прекъсната, напомнят анализаторите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР