Китай, където преди две години избухна пандемията от коронавирус, открива

...
Китай, където преди две години избухна пандемията от коронавирус, открива
Коментари Харесай

Олимпиадата в Пекин под знака на пандемия, локдаун и бойкоти

Китай, където преди две години избухна пандемията от ковид, открива в петък Зимните олимпийски игри в условия на локдаун, дипломатически протести и въпроси към третирането на уйгурите от страна на китайските управляващи.

Близо 3000 спортисти от 90 страни ще вземат присъединяване в игрите.

Китайската столица Пекин стана първият град хазаин и на зимни, и на летни олимпийски игри.

Това е втората олимпиада за последните шест месеца, която се провижда в изискванията на Covid-пандемия.

Много международни водачи отхвърлиха да участват на церемонията по откриването на игрите в Пекин, само че други одобриха. Най-важният от тях е съветският президент Владимир Путин, който по-рано в петък организира персонална среща с китайския си сътрудник Си Цзинпин.

За Пекин тези игри са удостоверение на неговия статус като международен състезател и мощ. Но за мнозина отвън Китай и по-специално за Запада, те станаха удостоверение за възходящия авторитаризъм на страната, означават международните организации.

Китайските управляващи смазват всяка продемократична интензивност, стегнаха хватката към Хонг Конг, ускориха борбата с Тайван и затварят в лагери за превъзпитание уйгурското мюсюлманско население в Северозападен Китай – акт, охарактеризиран от Съединени американски щати и други западни демокрации като геноцид.

Месеци преди игрите в Пекин се разигра различен акт на принуда – китайската тенис звезда Пън Шуай изчезна откакто упрекна някогашния вицепремиер на Китай и върховен комунистически функционер Чжан Гаоли в обезчестяване. Изявлението ѝ, оповестено в китайската обществена мрежа Weibo бе свалено, а мненията под другите ѝ постове бяха деактивирани. Освен това в мрежата са неразрешени всевъзможни изявления, свързани с нея, даже в тях да не се загатва нищо за абсурда с някогашния вицепремиер.

Съобщението, което се демонстрира при опит за издание на нещо сходно, гласи: " обявата нарушава държавните закони и регулации ".

Притеснени за ориста на Пън Шуай, доста нейни сътрудници от международния тенис, както и цивилен деятели и интернационалните организации подеха акция " Къде е Пън Шуай ". В резултат на това се разигра сюрреалистична игра на котка и мишка. Пън Шуай се появи за малко на младежко тенис събитие и по-късно организира видеоконферентен диалог с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах като част от напъните на китайските управляващи да разсеят казуса, отбелязва АП.

Локдаун

Пандемията също тегне над олимпийските игри в Пекин, също като тези в Токио предишното лято. Малко повече от две години откакто в китайската провинция Хубей бяха открити първите случаи на Covid-19, вирусът болести стотици милиони хора по целия свят, а над 6 милиона изгубиха живота си.

Страната хазаин на игрите регистрира едни от най-ниските нива на смъртност и болни от Covid-19, което частично се дължи на огромните ограничавания, наложени от държавното управление, които са видни за всеки, който идва за олимпиадата.



Игри затворени в балон

Всичко е в голям контрастност с празничната атмосфера, която посрещна участниците и гостите на пекинската олимпиада през 2008 година

Сега доста от стюардесите, имиграционните чиновници и личният състав на хотелите са покрити от глава до пети в защитно облекло, маски и очила.



Всички участници в игрите ежедневно се тестват за Covid, а за тези, които са позитивни, се постанова дълга карантина.

Ваксинираните спортисти не са подлагани на карантина, само че тези, които не са, трябваше да плануват 21 дни за изолираност преди идването си в Пекин.

Въпреки това няма по какъв начин да се премине от олимпийските обекти към града – всичко е заградено с кордони от телени мрежи, украсени с бодри послания " споделено общо бъдеще ".



Около 60 000 души, в това число спортисти, треньори, публични лица, делегации, доброволци и медии, се чака да участват на събитията.

Събитията се организират в " затворен балон ", който разрешава напредването от един обект до различен с формален превоз. Никой обаче няма право да се движи свободно на обществени места.

Без интернационална аудитория на трибуните

На тази олимпиада не са позволени и интернационалните фенове.

На локалното население също не се продават билети - вместо това уредниците ги дистрибутират до " целеви " групи от хора.

От тези, които получават билети, се изискват прецизни ограничения против Covid – преди, по време и след присъединяване в олимпийските събития.

Организаторите считат, че потенциалът на стадиона ще е напълнен най-малко 30 %.

Кои страни постановиха дипломатически протест

Канада, Австралия, Англия и Съединени американски щати оповестиха дипломатически протест на Зимните олимпийски игри в Пекин поради нарушение на човешките права от страна на управляващите.

Тези четири страни изпратиха своите спортисти да се състезават в Пекин, където обаче не дойдоха техни държавни представители.

Китай предизвести четирите бойкотиращи страни, ще " платят цена " за тази своя " неточност ".


Протест във Вашингтон под наслов #NoBeijing2022. Снимка ЕПА/БГНЕС

Казано ли е на спортистите да внимават какво приказват?

Според уредниците, спортисти, които нарушават " олимпийския дух " или китайските правила, подлежат на наказване за това си държание.

По-специално става дума за изявления, свързани с нарушавания на човешките права от страна на китайските управляващи.

" Уверен съм, че всяко изявление, което съответстващо на олимпийския дух, ще бъде предпазено, а всяко държание или тирада, които са против олимпийския дух, изключително против китайските закони и правила, ще подлежат на несъмнено наказване ", съобщи Ян Шу, зам.-генерален шеф на отдела за интернационалните връзки на " Пекин 2022 "

Международният олимпийски комитет даде да се разбере, че спортистите са свободни да показват своето мнение по който и да е въпрос на конференциите и интервютата в Олимпийския балон, само че не и по време на надпреварите и на церемониите по връчване на медалите.


Томас Бах, президент на МОК, фотография ЕПА/БГНЕС

Къде се организират игрите

Китай употребява общо 13 уреди за зимната олимпиада, множеството от половината от които са в Пекин. Част от инфраструктурата беше построена още за летните игри през 2008 година

Такъв е стадионът " Птиче гнездо ", който се употребява сега, както и Националният център по водни спортове.

Състезания има и отвън столицата - в Джандзяку и Йенцин. И на трите места са построени олимпийски села, където ще са настанени спортистите.



Талисманите

Талисман на олимпийските игри е пандата Бин Дун Дун, а за параолимпийските игри - изобразяващата червен фенер кукла Сюе Жун Жун.

На мандарин " Бин " значи " лед ", а " Дун Дун " - " здрав, витален ".

Фенерът е знак на годишна продукция, топлота и светлина. " Сюе " значи " сняг ", а " Жун Жун " - " приемливост и интеграция ".

В навечерието на церемонията по откриването на олимпиадата в Пекин на разнообразни места по света се организираха протестни акции против нарушаването на човешките права в Китай.





Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР