Китай изстреля успешно сондата Айнщайн“. Създаден по подобие на очите

...
Китай изстреля успешно сондата Айнщайн“. Създаден по подобие на очите
Коментари Харесай

Създадена като очите на омар: Китайска сонда ще търси рентгенови изригвания в Космоса

Китай изстреля сполучливо сондата „ Айнщайн “. Създаден по сходство на очите на омар, галактическият уред ще търси рентгенови изригвания в Космоса.

Снимка: Reuters

Откритията може да оказват помощ за осветление и схващане на мистериозни феномени, свързани с черни дупки , конфликти с неутронни звезди, детонации на свръхнови и други високоенергийни процеси в Космоса.

Снимка: Reuters

Апаратът изпрати първия си сигнал до Земята рано тази заран

Сондата беше изстреляна на борда на една от китайските ракети „ Лонг Марч 2С “ във вторник, се споделя в известие на Европейската галактическа организация (ЕКА). Китайската корпорация за аерокосмическа просвета и технологии удостовери сполучливото изстрелване в обществените медии.

Снимка: Reuters

Сондата е кръстена на известния научен физик Алберт Айнщайн. Тя е конструирана в съдействие с Китайската академия на науките, Института за извънземна физика „ Макс Планк “ в Германия и ЕКА.

Това е стъпка в посока отговор на един от най-големите въпроси - по какъв начин се е появила Вселената

Космическият уред употребява два инструмента за разкриване на гърмежи от рентгенова светлина: широкополюсен рентгенов телескоп (WXT) и следващ рентгенов телескоп (FXT).

WXT е планиран да прави широкообхватни сканирания на небето в търсене на рентгенови лъчи. Инструментът е основан по сходство на очите на омарите, които имат хиляди квадратни пори, които насочват светлината към кръговиден център. Използването на сходен дизайн на телескопа разрешава на WXT да снима една десета от цялото небе в една фотография, споделя ЕКА.

Снимка: Reuters

След като инструментът WXT засече рентгеново излъчване, се включва по-чувствителният инструмент FXT, който е предопределен за бързо събиране на по-задълбочена информация.

Снимка: Reuters

Преди дни той извърши изследователската си задача на Червената планета

Сондата „ Айнщайн “ ще работи в околоземната орбита, на към 600 км над Земята. Очаква се галактическият уред да може да следи цялото нощно небе за рентгенови лъчи единствено за три обиколки към Земята, или почти на всеки четири часа и половина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР