Китай изстреля няколко балистични ракети в морето около Тайван, започвайки

...
Китай изстреля няколко балистични ракети в морето около Тайван, започвайки
Коментари Харесай

Напрежението расте: Китай изстреля ракети край Тайван

Китай изстреля няколко балистични ракети в морето към Тайван, започвайки широкомащабни военни учения в отговор на визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров.

Китайските държавни медии оповестиха, че ученията с бойни стрелби за почнали в шест региона към Тайван по обяд локално време (04:00 GMT) в четвъртък и ще продължат до неделя.

Полковник Ши И, представител на командването на Източния спектакъл на Китай, заяви, че са изстреляли няколко типа ракети край източното крайбрежие на Тайван.

Ракетите са били с стандартни бойни глави и всички са поразили задачите, сподели той, добавяйки, че задачата на учението е да се тества прецизността на оръжията.

Китай разгласи, че военните учения на неговия военноморски флот, Военновъздушни сили и други служби, ще бъдат извършени в шест зони към Тайван, който Пекин счита за част от своята територия, която, в случай че се наложи, следва да бъде анексирана принудително.

Тайванското министерство на защитата удостовери изстрелването на ракетите. По негова информация става въпрос за 11 балистични ракети от серията " Dongfeng ".

Тайвън осъди ученията и ги дефинира като " ирационални дейности, които подкопават районния мир ".

Външното министерство на Тайван уточни, че Китай е " имитирал " Северна Корея, като е изстрелял ракетите.

Последният път, когато Китай изстреля ракети във водите към Тайван, беше през 1996 година, в навечерието на преизбирането на президента Лий Тенг Хуей, който посети Съединените щати миналата година.

Пекин заплаши със " съществени последици " поради визитата на Пелоси, което беше първата аудиенция на сходно равнище от 25 години насам.

Тайван през днешния ден анулира гражданските полети, само че към момента не е ясно какви ще бъдат последствията от китайските военни учения за доставките на процесори и други артикули, от които се нуждаят международните промишлености, показва АП.

Китай подреди на корабите и самолетите да стоят настрани от зоната, в която се организират военните учения към самоуправляващия се остров.

Хонконгският вестник " Саут чайна морнинг поуст " назова ученията " на процедура обсада на Тайван ".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди " нападателните " военни маневри на Китай, заявявайки, че няма никакво опрощение да се употребява като претекста за тях визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

" Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина ", написа той в Туитър.

" Уолстрийт джърнъл " разяснява, че след отпътуването на Пелоси китайската военна опасност е надвиснала над острова с още по-голяма мощ.

Вестникът отбелязва, че провокиралото бурни реакции посещаване е повишило военното напрежение в региона до най-високите му нива от повече от две десетилетия.

Изданието предвижда, че най-вероятно това изостряне на ситуацията ще се резервира дълго откакто Пелоси към този момент ще се е завърнала в Съединени американски щати.

" Вашингтон пост " разяснява, представен от Българска телеграфна агенция, че визитата на ръководителя на американската Камара на представителите е било посрещнато с екстаз в Тайван, само че във Вашингтон то е провокирало дискусия.

В разбор по тематиката коментаторът на изданието Адам Тейлър показва, че мнозина в американската столица са определили визитата като безсмислена и рискова.

Авторът отбелязва, че Пелоси и ръководената от нея делегация от представители на Демократическата партия са прекарали на острова единствено 18 часа, само че за това време са съумели да преобърнат дългогодишно дипломатическо табу във външната политика на Съединени американски щати и са провокирали огромни китайски военни учения, които са нарушили териториалните води на самоуправляващия се остров.

В този дух са и мненията в " Ню Йорк таймс ", който разяснява, че въпреки и Пелоси да си е отпътувала, и след отпътуването ѝ напрежението не стопира да пораства.

Вестникът показва, че визитата е провокирало вдъхновение на острова, само че Китай е заплашил, че това няма да остане без последици. Започващите военни учения на Пекин ще насочат директно предизвикателство към претенциите на Тайван за териториалните води към острова, добавя изданието.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР