Китай и Съединените щати се споразумяха да възобновят спряното сътрудничество

...
Китай и Съединените щати се споразумяха да възобновят спряното сътрудничество
Коментари Харесай

САЩ и Китай се споразумяха да възобновят спрялото сътрудничество по климатичната криза

Китай и Съединените щати се споразумяха да възобновят спряното съдействие по климатичната рецесия, ограничавайки замърсяването с метан и пластмаса преди решаващата среща на върха на Организация на обединените нации за климата COP28 този месец, която се организира в Дубай.

Съобщението в сряда следва среща сред пратеника на Съединени американски щати по климата Джон Кери и китайския му сътрудник Сие Женхуа по-рано този месец в курорта Сънилендс в Калифорния.

Продължавайте да четете

листата от 4 детайла Байдън започва американския „ климатичен корпус “ на фона на напън от бранители на околната среда Може ли съд да принуди държавните управления да работят във връзка с изменението на климата? Може ли засаждането на дървета в действителност да помогне в битката с изменението на климата? Мъж сграбчва микрофон от Грета Тунберг на климатичното рали края на списъка

След пауза, провокирана от политически разлики, най-големите замърсители в света дадоха обещание да основат двустранна работна група за дейности в региона на климата и да подсигуряват триумфа на COP28.

„ Съединените щати и Китай признават, че климатичната рецесия от ден на ден визира страните по света “, се споделя в взаимно изказване в сряда.

Страните заявиха желанието си да „ работят дружно... с цел да се изправят пред едно от най-големите провокации на нашето време за актуалните и бъдещите генерации на човечеството “.

Съединените щати и Китай обявиха, че поддържат декларацията на водачите на Г-20 за утрояване на световния потенциал за възобновима сила до 2030 година и също по този начин се съгласиха да „ ускорят замяната на производството на въглища, петрол и газ “.

В взаимното изказване се споделя, че те чакат „ обилни “ понижения на излъчванията от енергийния бранш през това десетилетие, само че не съумяха да призоват за последователно унищожаване на изкопаемите горива, цел, която Китай разказа като „ нереалистична “.

Двете страни също по този начин се споразумяха да включат метана в своите климатични цели до 2035 година – първият път, когато Китай поема такова заричане – и се ангажираха да напреднат „ най-малко пет “ широкомащабни плана за съдействие в улавянето, потреблението и съхранението на въглерод до края на десетилетието.

Сътрудничеството беше прекратено заради пауза, провокирана през 2022 година от визитата на някогашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, самоуправляващ се остров, за който Китай претендира.

Ли Шуо, предстоящ шеф на Китайския климатичен център в Азиатското общество, разказа връзката сред двата най-големи емитента на парникови газове в света като „ причина за важен световен прогрес “.

Споразумението ще помогне за „ стабилизиране на политиката “ преди договарянията в Дубай, сподели той.


Тъй като се чака 2023 година да стане най-топлата година в човешката история, учените споделят, че натискът върху международните водачи да лимитират замърсяването с парникови газове, затоплящи планетата, в никакъв случай не е бил по-неотложен.

Метанът е втората най-голяма причина за изменението на климата след въглеродния диоксид и в кратковременен проект има доста по-голям затоплящ резултат.

Европейският съюз възобнови напъните си за напън върху интернационалните снабдители преди срещата на върха.

Нов закон на Европейски Съюз

Преговарящите от държавите-членки на Европейски Съюз и Европейският парламент се споразумяха за нов закон в сряда за налагане на „ оптимални стойности на интензитета на метан “ и по този метод ограничение на излъчванията от вноса на нефт и газ от блока от 2030 година

„ Най-накрая, Европейски Съюз се оправя с втория най-съществен парников газ с амбициозни ограничения “, сподели Юта Паулус, съводещ договарящ на Европейския парламент, добавяйки, че законът „ ще има отражение в международен мащаб “.

Ключови снабдители на газ като Съединени американски щати и Русия евентуално ще бъдат най-засегнати от закона, когато получи дефинитивно утвърждение от Европейския парламент и страните от Европейски Съюз.

Сделката задължава производителите на нефт и газ в блока постоянно да ревизират и поправят течовете на мощния парников газ в своите интервенции.

Също по този начин се не разрешават множеството случаи на изгаряне и изпускане, когато фирмите съзнателно изгарят или отделят нежелателен метан в атмосферата, от 2025 година или 2027 година според от типа на инфраструктурата.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР