Китай и Аржентина са близки партньори от десетилетия и тази

...
Китай и Аржентина са близки партньори от десетилетия и тази
Коментари Харесай

Китайската технология за изграждане на АЕЦ е все по-популярна по света

Китай и Аржентина са близки сътрудници от десетилетия и тази връзка бе в допълнение укрепена в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “ със взаимното създаване на значими инфраструктурни планове като язовир, електроцентрала и железопътни линии, даващи подтик за устойчивото развиване на южноамериканската страна.

Подобно съдействие обаче накара Съединени американски щати да изпитват безпокойствие, че могат да изгубят преобладаващата си позиция в западното полукълбо, която продължава последните два века.

По време на последната си и най-явна акция против китайското съдействие с латиноамериканската страна, Съединени американски щати показаха терзания по отношение на „ Атуча III “ (Atucha III), предстоящ мега план за произвеждане на нуклеарна сила, който бе контрактуван от China National Nuclear Co (CNNC) и аржентинска компания през февруари 2022 година

При неотдавнашни визити на американски представители в Аржентина, в това число президента на Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати Кристофър Хансън през април, бяха направени старания да се внушат на обществото там хипотетичните опасности от партньорство с Китай в нуклеарната енергетика. Това, съгласно коментатори, демонстрира, възходящите терзания на Вашингтон към съдействието сред Китай и Латинска Америка в границите на „ Един пояс, веднъж “ и опасенията му, че то може да докара до понижаване на въздействието на Съединени американски щати в района.

„ Този боязън се корени в историческата визия на Съединени американски щати за Латинска Америка като за неин „ заден двор “, споделя Сун Уей, професор в Училището по интернационалните връзки и дипломация към Пекинския университет за задгранични проучвания. По думите му, капиталовите цели на Съединени американски щати обаче „ не са чисти, а са политически стимулирани “, защото целят не да се помогне на страни в района като Аржентина за реализиране на разцвет. „ Да не приказваме, че Съединени американски щати постоянно лимитират напъните си до говорене “, прибавя той.

На 11 април Хенсън, при визитата си в латиноамериканската страна и АЕЦ „ Атуча “, е предизвестил за „ евентуални опасности “ и „ неудобства “ от партньорството с Китай в нуклеарната енергетиката, заяви испанската медия Público.

Последните опити на Съединени американски щати за интервенция във въпроса също включват изказвания, че китайската технология не е с нужното качество, не дава отговор на интернационалните стандарти и че планът като цяло има проблеми с дизайна и сигурността, наред с други „ загрижености “.

„ Атуча III “ е 1200-мегаватов реактор, който ще бъде издигнат в съществуващия нуклеарен комплекс. Това ще бъде четвъртата атомна електроцентрала в Аржентина.

През февруари 2022 година китайската корпорация CNNC подписа съглашение с Nucleoeléctrica Argentina за създаване на нуклеарна мощ с технологията „ Хуалун 1 “ (Hualong One) на CNNC, представляваща реактор с вода под налягане от трето потомство. Съвместните старания сред Китай и Аржентина в този план се смятат за решаваща стъпка в съдействието за произвеждане на нуклеарна сила, защото те имат за цел да се оправят с изменението на климата и са част от световните цели за въглеродна индиферентност.

Експерти показват, че актуалните опити на Съединени американски щати да попречват построяването и да дискредитират качеството и задачите на планове за съдействие, свързани с „ Един пояс, веднъж “ в Аржентина, са следващият образец за политиката им да пречат на връзките сред Китай и латиноамериканските страни. Нещо повече, „ терзанията “ на Съединени американски щати по отношение на китайския план „ Един пояс, веднъж “, позоваващи се на опасения за качеството, въздействието върху околната среда и други сходни механически въпроси, е неоправдана.

Китай има в употреба общо 54 нуклеарни енергоблока с обща мощ от 56,82 милиона киловата, нареждайки се на трето място в света по този индикатор. В същото време в развой на създаване са други 24 енергоблока, чийто потенциал е 26,81 милиона киловата, и когато те проработят страната ще оглави международната ранглиста по брой на нуклеарни мощности.



Освен това нуклеарната енергетика на Китай е приета за своите отлични достижения в дизайна, научноизследователската и развойната активност, строителството и употребата, което я слага измежду най-хубавите играчи в региона в интернационален проект.

След повредата в японската АЕЦ „ Фукушима “, „ Хуалун 1 “ извърши новите цели и условия за сигурност, препоръчани от Националната администрация за нуклеарна сигурност, както и покрива най-високите интернационалните условия за сигурност, съгласно изданието Science and Technology Daily. Същевременно Китай разполага с цялостни права върху интелектуалната благосъстоятелност за всички технологии и съставни елементи на този вид реактор. Капацитетът на всеки реактор „ Хуалун 1 “ може да доближи 1,2 милиона киловата, а годишното произвеждане на електрическа енергия е близо 10 милиарда киловатчаса, което задоволява произвеждане и виталните потребности на население от 1 милион души в умерено развити страни, и е еквивалентно на понижаване на потреблението на общоприети въглища с 3,12 милиона тона годишно и понижаване на излъчванията на въглероден диоксид с 8,16 милиона тона.

Уан Юмин, шеф на Отдела за разрастващи се страни към Китайския институт за интернационалните проучвания в Пекин, споделя, че опитите на Съединени американски щати да попречат на Китай да взе участие в построяването на АЕЦ в Аржентина не са нищо ново. „ Винаги, когато има някакъв огромен план за съдействие сред Китай и други страни, Съединени американски щати вършат безотговорни мнения, като го дискредитират или изпращат чиновници да го осуетят “, изяснява той.

Аржентина не е единствената страна от Латинска Америка, която работи с Китай за създаване на инфраструктура в рамките „ Един пояс, веднъж “. Реконструкцията на интернационалното летище „ Елой Алфаро “ в еквадорския град Манта, което беше мощно наранено от мощно земетресение през 2016 година, е добър образец за това и докара до усилване на търговията, туризма и бизнес връзките на страната с останалия свят.

„ Един пояс, веднъж “ притегли обилни вложения посредством многочислени планове в редица страни, създавайки 420 000 работни места и помагайки на десетки милиони да се измъкнат от бедността.
В внезапен контрастност с напъните на Китай, Съединени американски щати поредно нападат и работят за дискредитация на плановете от „ Един пояс, веднъж “, до момента в който самите те оферират минимални на практика преимущества за районния стопански напредък.

Така да вземем за пример, Вашингтон се ангажира да даде подтик на Партньорството за световна инфраструктура и вложения, като за самодейността се твърди, че са планувани 600 милиарда $. Но неналичието на явен график или дата за пускане на тази амбициозна скица накара мнозина да се усъмнят в достоверността на предлагането, като някои го отхвърлиха като нищо повече от куха „ игра с цифри “.

От друга страна, през последните години съдействието на Китай с Латинска Америка се разшири в интерес на районното развиване. От 2000 година до 2020 година китайските вложения там са нарастнали 25 пъти.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР