Китай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във

...
Китай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във
Коментари Харесай

Дронове със скорост три пъти по-висока от тази на звука се очакват в Китай 

Китай е преместил най-модерните си свръхзвукови безпилотни летателни апарати във военновъздушна база в Източен Китай , сочат изтеклите документи на Пентагона, което може да се преглежда като още един симптом за готовността на Пекин да нахлуе в Тайван, заяви английския вестник “Дейли Мейл ”.    
Според един от изтеклите документи китайската войска скоро ще може да употребява разследващ дрон , кадърен да лети на огромна височина и разрастващ скорост най-малко три пъти по-висока от тази на звука.

Строго конфиденциален отчет на Националната организация за геопространствено разузнаване на Съединени американски щати (National Geospatial-Intelligence Agency), за който до в този момент не бе съобщавано, демонстрира, че Пекин реализира забележителен софтуерен прогрес, който би могъл да му помогне при осъществяването на офанзиви против американски бойни кораби към Тайван и военни бази в района , показва американския вестник “Вашингтон пост ”. 

Документът съдържа сателитни фотоси от 9 август, на които се виждат два китайски разследващи дрона с ракетно задвижване “WZ-8 ”, ситуирани във военновъздушна база в Източен Китай , намираща се на към 560 километра от Шанхай. Безпилотните летателни апарати от този тип разполагат с една от най-модерните системи за наблюдаване, която би могла да помогне на Пекин да събира картографски данни в действително време, които да употребява за правенето на тактики или за нанасянето на ракетни удари при предстоящ спор. 
В отчета на Националната организация за геопространствено разузнаване се споделя, че китайската Народоосвободителна войска “почти несъмнено ” е основала първото си звено за безпилотни летателни апарати в базата , която е в състава на командването на така наречен Източен спектакъл - поделение на китайската войска, което има за цел използването на китайските искания към суверенитета на Тайван. 

В други текстове от класифираните отчети в детайли се разказват и редица разкрития за китайския шпионаж и военна рационализация, в това число и разследващи данни, разкриващи съществуването на още китайски шпионски балони. 
Разкритията за софтуерния прогрес на Пекин идват в миг, когато засилващата се военна експанзия към Тайван поражда и нови опасения за начало на китайска инвазия против самоуправляващия се остров с демократично ръководство, отбелязва “Вашингтон пост ”. 
Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилъм Бърнс съобщи, че китайският водач Си Цзинпин желае Народоосвободителната войска да бъде в подготвеност да нахлуе на острова до 2027 година, въпреки да добави, че това не значи безусловно, че ще се стигне до сходни дейности.

Пекин показа безпилотните си самолети “WZ-8 ” през 2019 година, когато два от тях бяха включени във военния церемониал на площад Тянанмън по време на честванията за 70-годишнината от основаването на ръководената от Китайската комунистическа партия (КПП) Китайска национална република. По това време единствено дребна част от военните анализатори по света смятаха, че безпилотните летателни апарати са изцяло оперативни, отбелязва в. “Вашингтон пост ”. 

Картата на плануваните направления планува методите, по които “електрооптичните ” камери и датчици на дрона могат да събират разследваща информация над територията на Тайван и западната част на Южна Корея, включително и столицата Сеул. Използването на радар със синтетична оптична система, което би му разрешило да картографира териториите даже през нощта, както и при съществуването на мъгла, отбелязва американското издание. 
 
Основно предопределение на летателния уред няма да бъде потреблението му против Тайван, а против Съединени американски щати и техните военни бази в Тихия океан, споделя Чи Липин, шеф на отдела за проучване на въздухоплавателни системи в Националния институт за просвета и технологии “Чун-Шан ”. Понастоящем не наподобява летателния уред да е предопределен за осъществяването на офанзиви, съобщи Чи, само че означи, че модифицирането му би му разрешило да нанася удари в бъдеще.

“Трудно е да бъде открит и прихванат. Съществуващите американски оръжия “въздух-въздух ” не са задоволително положителни ”, споделя той. 
Дийн Чън, старши теоретичен помощник в Института за политически проучвания “Потомак ” в Арлингтън, щата Вирджиния, съобщи, че приключването на данни демонстрира, че Пекин развива качествата си за наблюдението на целия Индо-тихоокеански район. “Това не е ориентирано единствено против Съединени американски щати и Южна Корея ”, съобщи Чън.
Според предоставените в документа координати, описаната в тях като “Люан ” (Liuan) военна база, се намира в окръг Душан в източната провинция Анхуей.
Преглед на сателитните фотоси, налични посредством “Гугъл Ърт ” (Google Earth) и предоставени на в. “Вашингтон пост ” от “Планет Лабс ” (Planet Labs), демонстрира, че базата се е разширила неведнъж през последните няколко години, като след август 2020 година там са издигнати над 18 нови структури. От края на февруари 2022 година са построени нови, доста по-широки пътни артерии, които водят към хълмовете южно от пистите. На някои места новата линия от изсечени дървета е с широчина към 40 метра, отбелязва в. “Вашингтон пост ”. 
Ентусиасти, които употребяват разнообразни стратегии, с цел да наблюдават придвижването на китайските военновъздушни сили, считат, че в базата се намира полк от 10-а бомбардировъчна дивизия на Източния спектакъл - подразделението на Народоосвободителната войска, което най-вероятно ще прави въздушните офанзиви, в случай че Китай стартира пълномащабно нахлуване против Тайван.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР