Китай е обхванат от сериозни икономически проблеми. Растежът е спрял,

...
Китай е обхванат от сериозни икономически проблеми. Растежът е спрял,
Коментари Харесай

Икономиката на Китай е в лошо състояние и може да остане така дълго

Китай е обзет от съществени стопански проблеми. Растежът е спрял, младежката безработица е рекордно висока, жилищният пазар се срутва, а фирмите се борят с повтарящи се главоболия по веригата на доставки. Втората по величина стопанска система в света се бори с въздействието на тежката суша, а нейният голям бранш на недвижимите парцели страда от последствията от натрупването на прекалено много задължения. Но обстановката се утежнява още повече поради придържането на Пекин към твърдата политика за нулева Covid и няма признаци, че тази година ще се промени.

През последните две седмици осем мегаполиса минаха в цялостно или отчасти блокиране. Заедно тези жизненоважни центрове на произвеждане и превоз са дом на 127 милиона души.

В народен мащаб минимум 74 града са били затворени от края на август, засягайки повече от 313 милиона поданици, съгласно калкулации на CNN, основани на държавна статистика. Миналата седмица Goldman Sachs пресметна, че градовете, наранени от блокирането, съставляват 35% от брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай.

Последните ограничавания показват безкомпромисното отношение на комунистическата власт към унищожаването на вируса с най-строги ограничения за надзор, макар вредите.

Пекин наподобява желае да поеме икономическите и обществените разноски, произлизащи от политиката му за нулева Covid, тъй като алтернативата – необятно публикувани инфекции дружно със съответните хоспитализации и смъртни случаи – съставлява още по-голяма опасност за легитимността на държавното управление “, сподели Крейг Сингълтън, старши помощник във Фондацията за отбрана на демокрациите, основан в окръг Колумбия мозъчен концерн.

За китайския водач Си Дзинпин поддържането на тази легитимност е по-жизненоважно от всеки път, защото той се стреми да бъде определен за невиждан трети мандат, когато Комунистическата партия се събере идващия месец за най-важния си конгрес от десетилетие.

Големи промени в политиката преди конгреса на партията наподобяват малко евентуални, макар че можем да забележим намаляване на избрани политики при започване на 2023 година, откакто политическото бъдеще на Си Дзинпин е обезпечено “, сподели Сингълтън.

„ Дори тогава партията не разполага с задоволително време и налични политически лостове за справяне с доста от най-належащите систематични закани за китайската стопанска система “, добави той.

Икономиката ще продължи да се утежнява през идващите няколко месеца, сподели Реймънд Юнг, основен икономист за Голям Китай в ANZ Research.

Местните управляващи ще бъдат по-склонни да дадат приоритет на нулевия Covid и потушаването на огнищата на вируса с наближаването на партийния конгрес “, добави той.

Затягането на рестриктивните мерки поради Covid ще удари потреблението и вложенията по време на китайския „ Златен септември, Сребърен октомври “, обичайно пиковият сезон за продажби на жилища.

Междувременно внезапното закъснение на световната стопанска система също не предвещава нищо положително за растежа на Китай, сподели Юнг, защото отслабващото търсене от американския и европейския пазари ще натежи върху износа на Китай. Сега той чака Брутният вътрешен продукт на страната да нарасне единствено с 3% тази година, пропускайки формалната цел на Пекин за 5.5%. Други анализатори са още по-мечи настроени. Nomura понижи прогнозата си до 2.7% тази седмица.
Няма излаз до началото на 2023 година?
Повече от две години след началото на пандемията Пекин се придържа към рисковия си метод към вируса с насилствени карантини, всеобщи наложителни проби и неочаквани блокирания.

Политиката беше счетена за сполучлива в ранния стадий на пандемията. Китай съумя да задържи вируса през 2020 година и 2021 година и да предотврати огромния брой смъртни случаи, претърпели доста други страни, като в същото време построи бързо възобновяване след рекордно стесняване на Брутният вътрешен продукт. На гала през 2020 година Си разгласи, че триумфът на Китай в преодоляването на вируса е доказателство за „ превъзходството “ на комунистическата партия над западната народна власт.

Но преждевременното оповестяване на победа се върна, с цел да го преследва, защото мощно портативният вид Омикрон прави политиката за нулев Covid по-малко ефикасна.

Отказването от нулевия Covid обаче не наподобява като алтернатива за Си, който тази година неведнъж е поставял по-голям акцент върху успеха над вируса, в сравнение с върху спасяването на стопанската система.

По време на пътешестване до Ухан през юни той сподели, че Китай би трябвало да поддържа своята политика за нулев Covid, „ макар че това може да навреди на стопанската система “. На среща на управлението през юли той удостовери този метод и прикани чиновниците да прегледат връзката сред предварителната защита на вирусите и икономическия напредък „ от политическа позиция “.

Пекин се стреми да показа политиките си за нулева Covid като доказателство за силата на партията и затова – като уголемение на водачеството на Си Дзинпин “, сподели Сингълтън.

Каквато и да е смяна в метода може да не пристигна до идната година и даже тогава най-вероятно ще бъде доста постепенна, сподели Дживей Джанг, президент и основен икономист на Pinpoint Asset Management.

Това ще бъде дълъг развой “, сподели той, добавяйки, че Хонконг – където разпоредбите за карантина и тестване на посетителите неотдавна бяха облекчени – може да бъде „ значим водещ знак за това, което ще се случи в континенталната част “.
Още едно тъмно тримесечие
Докато Пекин наподобява хладнокръвен в тактиката си за нулева Covid, държавното управление вкара редица стимулиращи ограничения, с цел да поддържа закъсалата стопанска система, в това число пакет на стойност 1 трилион юана (146 милиарда долара), показан предишния месец, за възстановяване на инфраструктурата и облекчение на дефицита на електрическа енергия.

Правителството се пробва да реализира най-хубавия вероятен резултат за икономическия напредък и работните места, като в същото време се придържа към нулев Коронавирус, само че е доста мъчно да се балансират двойните цели “, сподели Юнг от ANZ.

Последните данни демонстрират, че китайската стопанска система може да се насочи към ново неприятно показване през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт набъбна единствено с 0.4% през второто по отношение на година по-рано, забавяйки се внезапно от растежа от 4.8% през първото тримесечие.

Проучвания на обществения и частния бранш, оповестени предходната седмица, демонстрираха, че индустриалната интензивност в Китай се е свила през август за първи път от три месеца, до момента в който растежът на услугите се е забавил.

Картината не е хубава, защото Китай продължава да се бори с най-широката вълна от инфекции с Covid до момента “, споделиха анализатори на Nomura в проучвателен отчет във вторник.
Проблеми с работа и благосъстоятелност
Пазарът на труда в Китай се утежни през последните няколко месеца. Най-новите данни демонстрират, че равнището на безработица измежду 16 до 24-годишните е достигнало най-високото си равнище за всички времена – 19.9% през юли, четвъртият следващ месец, през който чупи върхове.

Това значи, че в този момент Китай има към 21 милиона безработни младежи в градовете. Безработицата в селските региони не е включена в формалните данни.

Най-тревожният проблем са работните места “, сподели Юнг от ANZ, добавяйки, че младежката безработица може да се повиши до 20% или повече.

Други икономисти споделят, че тази година са евентуални повече загуби на работни места, защото ограниченията за обществено разграничаване нанасят щета на кетъринга и търговията на дребно, което на собствен ред усилва натиска върху производителите.

Задълбочаващият се спад на пазара на парцели е друга огромна спънка. Секторът, който съставлява цели 30% от Брутният вътрешен продукт на Китай, е сакат от държавната акция от 2020 година за ограничение на " безразсъдното " кредитиране и ограничение на спекулативната търговия. Цените на парцелите падат, както и продажбите на нови жилища.

Въпреки че може да има намаляване на разпоредбите за нулев Covid през 2023 година, жилищната политика може да не наподобява доста по-различно след партийния конгрес.

Малко евентуално е стопанската система да повтори предходния висок напредък от 5.5 или 6% през идващите две години “, сподели Юнг.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР